Πέτυχαν έκπτωση 92% στην αγορά φαρμάκων

Εκπτωση 92% (!) στην προμήθεια αντιβιοτικού φαρμάκου για τα νοσοκομεία προέκυψε χθες από την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία του Νοεμβρίου. Πρόκειται για το αντιβιοτικό σιπροφλοξαξίνη (δραστική ουσία και όχι συσκευασμένο φάρμακο), με προϋπολογισθείσα δαπάνη 5.200.000 ευρώ, που κατέληξε στην τιμή των 420.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε περήφανος, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας «εκκωφαντικό, με τον αγώνα μας να έχει αποτέλεσμα, που αφορά
τον Ελληνα φορολογούμενο, τον Ελληνα πολίτη».

Να σημειωθεί ότι η δραστική ουσία αφορά σε γενόσημο σκεύασμα και όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επιτυγχάνεται ένας στόχος ακόμη, αυτός της προώθησης των γενοσήμων, στόχος πανευρωπαϊκός και όχι μόνο ελληνικός. Επιπλέον, η εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, είναι ελληνική.

Η χθεσινή δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Αuction) – η πρώτη έγινε τον περασμένο Ιούλιο – αφορούσε στην προμήθεια δύο δραστικών ουσιών με τρεις κατηγορίες και με προϋπολογισθείσα δαπάνη 9.937.480,79 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με βάση τις υφιστάμενες τιμές του δελτίου τιμών φαρμάκων.

Ο ανωτέρω ηλεκτρονικός διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2011, με τη συμμετοχή ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Συνολικά, συμμετείχαν 26 εταιρείες.

Το ποσοστό μείωσης μεταξύ της νοσοκομειακής τιμής του τελευταίου δελτίου τιμών του υπουργείου Υγείας και της τιμής του αποτελέσματος του διαγωνισμού ανά κατηγορία είναι:

– Ciprofloxacin 400MG/200ML INJ SOL από 24,60 ευρώ σε 1,35 ευρώ, δηλαδή μείωση 94,50%.

– Ciprofloxacin 200MG/100ML INJ SOL από 12,94 ευρώ σε 1,20 ευρώ, δηλαδή μείωση 90,72%.

– Omeprazol CAPS 20 MG από 0,48 ευρώ σε 0,029 ευρώ, δηλαδή μείωση 93,88%.

Οι επιτευχθείσες τιμές που προέκυψαν από την ηλεκτρονική δημοπρασία (e-auction) κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη 616.505,00 ευρώ, ήτοι μείωση της τάξης 93,8% του αρχικού προϋπολογισμού, εξοικονομώντας για το ελληνικό Δημόσιο συνολικό όφελος 9.320.097,79 ευρώ.

Η ολοκλήρωση των πρώτων τριών κατηγοριών ουσιών (εκ των 23) της δεύτερης ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-auction), τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με τη γενικευμένη αξιοποίηση της μεθόδου αυτής στο σύστημα προμηθειών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας, σημείωσε ότι: «Ασφαλώς νιώθουμε ικανοποίηση όταν μειώνονται οι τιμές φαρμάκων. Ομως, είμαστε επιφυλακτικοί και δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τους έξαλλους πανηγυρισμούς του κ. Λοβέρδου, διότι εκτός από την τιμή είναι και η ποιότητα των φαρμάκων και επ’ αυτού δεν ακούσαμε να λέγεται τίποτα. Εμάς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των ασθενών μας. Το κόστος έρχεται δεύτερο όταν μιλάμε για ανθρώπινη υγεία».

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, ζητεί την εξαίρεση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών από την εργασιακή εφεδρεία, προκειμένου τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με υπαρκτά φαρμακευτικά τμήματα και όχι με φαντάσματα.

Ο Νόμος Ρέππα, όπως τονίζεται στην επιστολή, καταργεί τις οργανικές θέσεις, όταν είναι γνωστό σε όλη τη διοίκηση και την ιεραρχία του υπουργείου Υγείας, ότι θα μείνουν 20 νοσοκομεία χωρίς καμία οργανική θέση φαρμακοποιού (δηλαδή θα κλείσουν τα φαρμακεία), νοσοκομεία που σήμερα δουλεύουν με επικουρικούς φαρμακοποιούς λόγω ολιγωρίας και αδυναμίας του υπουργείου να ολοκληρώσει επί πέντε χρόνια, την εκκρεμότητα της διαδικασίας των προκηρύξεων.

Η μόνη λύση, σημειώνει η ΠΕΦΝΙ, είναι η ρητή ένταξη στις εξαιρέσεις του νόμου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών όπως και των γιατρών του ΕΣΥ. Τα φαρμακεία των νοσοκομείων σήμερα ανέρχονται σε 240, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 480. 


Απάντηση