Εξαιρετική επιλογή για τη χώρα

“Ποτέ η Ελλάδα δεν έφτασε σε αυτό το κατάντημα” δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική επιλογή για τη χώρα τον Λουκά Παπαδήμο. Η ηχηρή παρέμβαση του τέως Προέδρου έγινε μετά το αίσιο τέλος με την αναζήτηση νέου πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να κρύψει την απογοήτευσή του για τα γεγονότα. “Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε φτάσει σε αυτό το κατάντημα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε
υποψηφίους κυβερνήτες αυτά τα πρόσωπα” είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στην πενθήμερη καθυστέρηση στον ορισμό του νέου πρωθυπουργού. “Οχι δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος” είπε ο τέως Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική επιλογή τον νέο πρωθυπουργό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ο κ. Παπαδήμος να μην επιβάλει νέους φόρους.
“Ο κ. Παπαδήμος δεν πρέπει να δεχθεί καινούργιους φόρους, γιατί δεν αντέχει ο ελληνικός λαός” είπε ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
Η πολιτική διαδρομή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από τη μετριοπάθεια και τη σύνεση. Τόσο όταν ήταν στη Νέα Δημοκρατία και μετέπειτα ως αρχηγός κόμματος της Δημοκρατικής Ανανέωσης αλλά και μετά από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι τα δυο τουλάχιστον τελευταία χρόνια, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την κατάσταση της χώρας.
Προφητική ομιλία
Μάλιστα τον Μάιο του 2009, σχεδόν έναν χρόνο πριν εισέλθει η χώρα σε αυστηρή επιτήρηση από την τρόικα, ιδιαίτερα προφητική ήταν ομιλία του, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “η Δημοκρατία είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο πολίτευμα, που υπόκειται σε μύριες όσες προσβολές από τους ίδιους τους μετέχοντες στο πολίτευμα αυτό, που το υπηρετούν τάχα”. Τότε είχε επισημάνει ότι “η δική μας Δημοκρατία έχει υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό τον καιρό κακοποιείται από την πολιτική κατάσταση”.
Ο Κ. Στεφανόπουλος είχε αποδώσει την κρίση στην έλλειψη ηθικών αξιών, λέγοντας: “Η σημερινή κρίση οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην έλλειψη ηθικών αρχών. Πιστεύω ότι το ηθικό αυτό πολίτευμα (σ.σ.: η Δημοκρατία) χρειάζεται προσοχή, και αυτή συνίσταται στην επίδειξη εκ μέρους όλων των μετεχόντων στο πολίτευμα ηθικών αρχών (…) μπορώ να τις μνημονεύσω κάλλιστα, είναι η εργατικότητα, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η συνείδηση καθήκοντος και ευθύνης.
Αυτά έχουν εκλείψει από τον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια”.
Ιδιαίτερη ήταν η επισήμανσή του για τον κομματισμό ως αίτιο της σημερινής κατάστασης: “Τα αποτελέσματα αυτής της παρακμής τα οποία τα ζούμε κάθε μέρα είναι αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει τον τόπο μας στην κατάσταση τη σημερινή και θα έλεγα ότι είναι πρώτον ο κομματισμός, και τις συνέπειες του κομματισμού θα τις περιέγραφα ως αναξιοκρατία και ως διαφθορά”, ενώ για τα κόμματα είπε “σήμερα τα κόμματα δεν σκέφτονται τόσο το καλό του τόπου όσο το καλό του κόμματος το οποίο διοικούν και ανήκουν, τα κόμματα όμως δεν είναι φτιαγμένα ως αυτοσκοπός”.
Παναγιώτης Τσούτσιας

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: