Εκλογές 2027: Η ημερομηνία που αποκάλυψε ο Άδωνις και το σενάριο που βάζει στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ
Την 16η Μαΐου 2027 ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, υποδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ ως το μοναδικό κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση.
Η ημερομηνία των εκλογών και η αυτοδυναμία της ΝΔ
Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης βρίσκεται η ημερομηνία των επόμενων εθνικών εκλογών, μετά τις σχετικές αναφορές του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Μιλώντας στην εκπομπή «Ευθέως» της ΕΡΤ, ο υπουργός προσδιόρισε την 16η Μαΐου 2027 ως την επικρατέστερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες.
Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος για την προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, εφόσον οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί μετά τις εκλογές δεν επιτρέψουν τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του υπουργού στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. Όπως δήλωσε, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί, κατά την άποψή του, τη μοναδική πολιτική δύναμη με την οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί.
«Το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε είναι το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση αυτή θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα των πιθανών κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις εκλογές του 2027, χωρίς, ωστόσο, να συνιστά συμφωνία ή δέσμευση μεταξύ των δύο κομμάτων. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, τις πολιτικές θέσεις των δύο πλευρών και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά την κάλπη.
Οι τρεις προϋποθέσεις για μια συνεργασία
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να βασίζεται αποκλειστικά στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά θα προϋπέθετε συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι βασικοί άξονες μιας τέτοιας συνεννόησης θα ήταν τρεις:
- Ο δυτικός προσανατολισμός της Ελλάδας, με τη διατήρηση της χώρας σταθερά ενταγμένης στο δυτικό πολιτικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο.
- Οι σχέσεις με το Ισραήλ, τις οποίες ο υπουργός συμπεριέλαβε στα ζητήματα που θεωρεί καθοριστικά για μια πιθανή κυβερνητική σύμπλευση.
- Ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ως βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε, κατά την άποψή του, να αναζητηθεί κοινός τόπος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Οι μετεκλογικοί συσχετισμοί στο επίκεντρο
Οι αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη επαναφέρουν τη συζήτηση για το πολιτικό τοπίο που ενδέχεται να διαμορφωθεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Από τη μία πλευρά, η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι επιδιώκει την αυτοδυναμία, ενώ από την άλλη, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας παραμένει ένα από τα πιθανά σενάρια που συζητούνται στον δημόσιο διάλογο.
Η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο υπουργός έθεσε συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις για μια πιθανή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στην εξωτερική πολιτική και στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση, η 16η Μαΐου 2027 αποτελεί την ημερομηνία που ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός ως επικρατέστερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και οι θέσεις που θα διαμορφώσουν τα κόμματα μετά την κάλπη θα καθορίσουν εάν η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη ή θα χρειαστεί τη συνεργασία περισσότερων πολιτικών δυνάμεων.



