τα δημητριακά βοηθούν στην πρόληψη από τον καρκίνο

Οι φυτικές ίνες και οι τροφές ολικής αλέσεως, με πρώτα τα δημητριακά, βοηθούν στην πρόληψη από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC, ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα, πως για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών που συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, βοηθάμε στη μείωση – κατά 10% – του κινδύνου πρόσληψης μας από καρκίνο του

εντέρου.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάντως, δεν συνιστούν όλα τα ήδη των φυτικών ινών όπλο κατά του συγκεκριμένου είδους καρκίνου. Ειδικότερα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά δεν συμβάλλουν στη θωράκιση μας απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο σχετικής εκστρατείας ζητήθηκε από τους αρμόδιους επιστήμονες να προχωρήσουν σε περεταίρω μελέτες, προκειμένου να ανακαλύψουν ποια είναι τα συγκεκριμένα είδη φυτικών ινών που παρουσιάζουν «θεραπευτικές» (με την έννοια της πρόληψης) ιδιότητες.
Μελετώντας ξανά τα συμπεράσματα περασμένων ερευνών πάντως, οι επιστήμονες από το Λονδίνο, το Λίντς και πόλεις της Ολλανδίας επιβεβαιώνουν, αυτό που ήταν γνωστό από πιο παλιά. Ότι δηλαδή, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σίγουρα στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε ό,τι αφορά όμως το ρόλο των φυτικών ινών στην πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, αυτός δεν είναι αρκετά ξεκάθαρος. Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δύο περίπου εκατομμυρίων ατόμων έδειξαν ότι όσο περισσότερες ποσότητες δημητριακών και τροφών ολικής άλεσης καταναλώνει κανείς, τόσο περισσότερο προστατεύεται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα σχετικά συμπεράσματα – ερευνητικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και σε Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό («British Medical Journal»)..
Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: