Η κρίση φέρνει τα distress funds που αγοράζουν χρέη επιχειρήσεων

Δεκτικότερες στην προοπτική πώλησης των δανείων τους με discount εμφανίζονται εσχάτως οι τράπεζες, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει τις εταιρείες διαχείρισης distress funds να αναλάβουν δράση στην ελληνική αγορά. Τρόφιμα, μεταποίηση, ενέργεια και τουρισμός θεωρούνται οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αναζητούν ευκαιρίες λόγω της κρίσης, ενώ ο κλάδος των ακινήτων θα έχει
περισσότερες ευκαιρίες μετά το πρώτο τρίμηνο του 2012, οπότε οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα βγάλουν και μεγάλα ακίνητά τους στην αγορά.

Τα εν λόγω funds αναζητούν εταιρείες επιβαρυμένες στον δανεισμό τους, γεγονός το οποίο αποτελεί και τη βασική αιτία για την παύση της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες. Στόχος είναι η αγορά δανείων από τις τράπεζες με σημαντικό discount, το οποίο μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και σε ένα 50% – είτε ακόμη και η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων με παράλληλη κεφαλαιακή ενίσχυση.

«Μέχρι τώρα υπήρχε άρνηση από τις τράπεζες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την εγγραφή ζημιών. Εφεξής, βλέπουμε αυτή την πολιτική να αλλάζει», επισημαίνει στο «Κ» ο κ. Ζ. Σταμούλης, διευθύνων σύμβουλος της Lead Finance, από τις πρώτες εταιρείες που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, «αφού πλέον οι προβλέψεις των τραπεζών θα είναι πιο κοντά στην… πραγματικότητα». Αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης, τα δάνεια, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για ιδιώτες, δεν αποπληρώνονται, ενώ παράλληλα μειώνονται και οι καταθέσεις, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για τις τράπεζες.

Οπως επισημαίνει, «ζητούνται αυτή τη στιγμή εταιρείες, οι οποίες με την αναδιάρθρωση των δανείων τους και με μία σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση θα μπορέσουν να αναστρέψουν την πορεία τους, ώστε μετά το ”νοικοκύρεμά τους” να πωληθούν. Εξετάζονται περιπτώσεις εταιρειών που δεν μπορούν απευθείας να έλθουν σε συμφωνίες με τις τράπεζες, ενώ η ευκαιρία που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι να δημιουργηθούν ”πρωταθλητές” σε κλάδου, όπου υπάρχουν προοπτικές.

Η αγορά στην Ελλάδα στους περισσότερους κλάδους είναι κατακερματισμένη και η σημερινή κρίση είναι μία μεγάλη ευκαιρία ώστε εταιρείες που θα έχουν καλό management να προσεταιριστούν άλλες επιχειρήσεις από τον ίδιο κλάδο και να δημιουργήσουν ένα νέο σχήμα με ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική οικονομία διαθέτει καλές εταιρείες, δυτικού τύπου, αλλά με κακή χρηματοοικονομική εικόνα».

Τι προβληματίζει τους ξένους επενδυτές; Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλος της Lead Finance «η φορολογία είναι ο νούμερο 1 παράγοντας αυτή τη στιγμή για την υλοποίηση επενδύσεων στην εγχώρια αγορά. Το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αν πράγματι θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές στη φορολογία. Επιπλέον, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να παρέχει κεφάλαια στην αγορά, σε συνδυασμό με την εξυγίανση της αγοράς εργασίας – όχι στη λογική να θίξουμε τον εργαζόμενο αλλά να αυξήσουμε την παραγωγικότητα – μπορούν να βοηθήσουν».

Σε ποιους τομείς εντοπίζει ο κ. Σταμούλης επενδυτικό ενδιαφέρον; «Ο πρώτος τομέας είναι η πρωτογενής παραγωγή, τα αγροτικά προϊόντα και η μεταποίηση. Η Ελλάδα είναι ελλειμματική στα τρόφιμα κατά 2,5 δισ. ευρώ. H Lead Finance ετοιμάζεται να επενδύσει κεφάλαια περί τα 19-20 εκατ. ευρώ ακριβώς σε ένα τέτοιο project στο Κιλκίς σε συνεργασία με τον δήμο Κιλκίς και την Ενωση Κτηνοτρόφων, μία επένδυση η οποία ξεκινάει τώρα, έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό και αφορά την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοκαύσιμα και την κατασκευή θερμοκηπίου.

»Σημαντικές προοπτικές διαβλέπουμε και στον τουρισμό, κυρίως σε εξειδικευμένους κλάδους (π.χ. ιατρικός τουρισμός) καθώς επίσης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου ωστόσο δεν είναι εύκολη η χρηματοδότηση. Ενδιαφέροντες κλάδοι είναι επίσης η υγεία και το φάρμακο και ακριβώς λόγω της θέσης της Ελλάδας, τα logistics και οι μεταφορές».

Επισημαίνεται εδώ ότι η Lead Finance διαχειρίζεται κεφάλαια από πέντε αμερικανικά distress funds με δεσμεύσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων σε πρώτη φάση για την ελληνική αγορά, έχοντας ξεκινήσει ουσιαστικά τη λειτουργία της από τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί κεφάλαια 6,5 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα (στην εταιρεία Concept, η οποία διαχειρίζεται τη φίρμα της Artisti Italiani) αλλά και τη Ρουμανία στον κλάδο των δικτύων. Επιπλέον κεφάλαια ύψους 35 εκατ. ευρώ είναι εγκεκριμένα από την Επενδυτική Επιτροπή για νέες επενδύσεις. Η εταιρεία εξετάζει περιπτώσεις εταιρειών από τον κλάδο των τροφίμων κυρίως αλλά και άλλες επιχειρήσεις με καλό όνομα στην αγορά, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας του fund είναι 10ετής.

Ευκαιρίες στον κλάδο των ακινήτων
Ευκαιρίες για distress funds αναμένεται να παρουσιάσει προσεχώς και ο κλάδος των ακινήτων, όπου ωστόσο η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά αναμένεται να κορυφωθεί, σύμφωνα με στελέχη της, το 2012. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η εμπειρία από το εξωτερικό, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόσφατη έρευνα του διεθνώς αναγνωρισμένου φορέα RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) προβλέπει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για distressed εμπορικά ακίνητα, ήτοι για ακίνητα για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις κατάσχεσης ή έχουν βγει προς πώληση από ενυπόθηκους δανειστές τους σε τιμές χαμηλότερες των εμπορικών.

Σε σύνολο 25 χωρών που τέθηκαν στο μικροσκόπιο από το RICS, η ζήτηση για τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι υψηλότερη της προσφοράς σε 13 αγορές, κάτι ωστόσο το οποίο δεν ισχύει στους «αδύναμους κρίκους» της Ευρώπης, όπως είναι η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου η προσφορά είναι ακόμη μεγάλη. Αντίστοιχα ισχύει και στη χώρα μας, όπου το discount στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να ξεπεράσει το 20%.

Πάντως, η εγχώρια αγορά φαίνεται ότι ήδη προετοιμάζεται με ορίζοντα το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Ενδεικτικά αναφέρεται, η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης Trastor ΑΕΕΑΠ κ. K. Eυαγγέλου, ο οποίος αποχώρησε στις αρχές του μήνα από την εταιρεία με στόχο να ηγηθεί νέου επενδυτικού σχήματος που θα επενδύει σε ακίνητα ευκαιρίας (distress). Το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να εκποιήσουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το τι ακίνητα θα βγουν στην αγορά θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και η έκθεση της BlackRock.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: