Στα έργα της Χαλκιδικής και του Περάματος θα επενδυθεί περί το 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας

Παρούσα για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τις νέες άδειες έρευνας και εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα δηλώνει η Eldorado Gold μέσω του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Πολ Ράιτ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της European Goldfields, βασικής μετόχου της Ελληνικός Χρυσός, που θα αναπτύξει το έργο της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική.

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της

Eldorado, ένα από τα οφέλη της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι η European Goldfields θα διαθέτει τα χρηματοοικονομικά μέσα για χρηματοδότηση της κατασκευής και μελλοντικής έρευνας στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται και στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Το deal ύψους 2,4 δισ.δολ.(2,5 δισ.δολ. Καναδά ή 13,08 δολ.Καναδά/μετοχή) υπογράφηκε χθες από την European Goldfields και την Eldorado, η οποία εδρεύει στο Βανκούβερ και διαθέτει μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, Βραζιλία, Ελλάδα και Τουρκία. Η Eldorado είναι γνωστή στην Ελλάδα καθώς κατέχει το 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, ήτοι το έργο χρυσού του Περάματος στο νομού Έβρου, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά του 19,9% της Μεταλλευτική Θράκης, ιδιοκτήτριας του έργου στις Σάπες του νομού Ροδόπης.
Η Eldorado είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Σίδνευ, διαθέτει έξι λειτουργούντα μεταλλεία, ένα υπό κατασκευή και ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα. Σχεδιάζει, δε, την παραγωγή 1,5 εκατ. ουγγιών χρυσού ετησίως έως το 2015.
Η Eldorado συμφώνησε να εξαγοράσει τη European Goldfields έναντι τιμήματος 1,8 δισ. ευρώ, με στόχο την επέκταση των βασικών στοιχείων του ενεργητικού της στην Ελλάδα. Η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος.

Μετά τη διαδικασία οι μέτοχοι της Eldorado θα κατέχουν το 78% της νέας εταιρίας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields περίπου το 22% (σε πλήρως προσαρμοσμένη βάση). Η προσφορά αντιπροσωπεύει premium περίπου 50% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της European Goldfields στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Η νέα εταιρεία έχει την οικονομική ευρωστία να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα ανάπτυξης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε έχει στο ταμείο μετρητά της τάξης των 470 εκατ.δολ. ΗΠΑ και διαθέσιμες τραπεζικές πιστώσεις της τάξης των ΗΠΑ 280 εκατ.δολ. ΗΠΑ. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης μέσω των ταμειακών  εισροών από τα λειτουργούντα μεταλλεία. Θεσμικοί επενδυτές, όπως η Fidelity(15%) και η BlackRock(14%) έχουν ισχυρή παρουσία στη Νέα Eldorado.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ ο οποίος θα κατέχει περί το 5% στο νέο σχήμα συμφωνεί με την πρόταση της Eldorado Gold για την εξαγορά της European Goldfields. Σε ότι αφορά την Qatar Holdings, ο κ. Ράιτ τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση, όπου θα διαπιστωθεί και η στάση του Εμιράτου. Η Qatar Holdings έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά ποσοστού 9,9% στην European Goldfields από την Ελλάκτωρ και τον κ.Δημήτρη Κούτρα με πρόβλεψη επίσης για τη δανειοδότηση συνολικού ύψους 750 εκατ.δολ. της επένδυσης στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Η εκταμίευση του δανείου από την Qatar έχει αναβληθεί.

Η διοίκηση της Eldorado Gold επισήμανε πως η περιβαλλοντική άδεια για τα μεταλλεία Περάματος στον Έβρο αναμένεται να εκδοθεί στο πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ τόνισε ότι το νέο σχήμα (μεταλλεία Κασσάνδρας και Περάματος) θα επενδύσει περί το 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ κατά την εκτίμησή της θα δημιουργηθούν 4.000-6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, η έρευνα στην περιοχή θα φέρει πρόσθετη επένδυση 10-20 εκατ.ευρώ ετησίως.

Όταν ολοκληρωθεί το deal η νέα εταιρεία θα είναι από τις επικεφαλής σε υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό κόστος των μεσαίου μεγέθους εταιρειών παραγωγής χρυσού διεθνώς με κεφαλαιοποίηση 11 δισ. αμερικανικών δολαρίων.

Ο πρέσβης του Καναδά, Ρόμπερτ Πεκ είπε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που συμπίπτει με τα 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και του Καναδά το 2012

Απάντηση