15 λόγοι για να κάνουμε Χριστούγεννα στο χωριό

im54

im59«Κάνε Πάσχα στο χωριό, και Χριστούγεννα στην πόλη», λέει η λαϊκή σοφία. Εμείς αυτή τη χρονιά –επειδή η λαϊκή σοφία γενικώς δεν μας ωφέλησε ιδιαίτερα μέσα στο 2011- αποφασίζουμε να αντιστρέψουμε τις συνήθειες και τις παραδόσεις… προς το παραδοσιακότερο. Φτιάχνουμε βαλίτσες με ζεστά ρούχα, αποχαιρετάμε την πρωτεύουσα –και τους ευσεβείς πόθους για γιορτές σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- και παίρνουμε τον εορταστικό δρόμο προς το χωριό. Θυμόμαστε τα μέρη που μεγαλώσαμε, επιστρέφουμε στα παλιά μας λημέρια και, για
όσους προτιμούν οικογενειακά Χριστούγεννα, ψηφίζουμε το ανάλογο περιβάλλον, το χωριό –είτε το δικό μας, είτε των φίλων μας, είτε οποιαδήποτε γραφική γωνιά της Ελλάδας. Κι αν θέλετε περισσότερους λόγους, ορίστε άλλοι δεκαπέντε. 

*Επιστροφή στη φύση: Μπορεί να μην βρείτε στο χωριό σας το ψηλότερο στολισμένο έλατο της Ευρώπης, αλλά σίγουρα θα βρείτε πολλά έλατα να σας περιμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορεί να μην οδηγείτε σε ολόφωτες λεωφόρους και να μην ψωνίζετε σε πολυκαταστήματα, αλλά μία βόλτα μέσα από ένα δάσος στο Πήλιο ή η θέα από το πέτρινο γεφύρι πάνω από ένα παγωμένο ποταμάκι θα σας αποζημιώσει. 

*Ακόμη καλύτερα: Επιστροφή στην ελληνική φύση.Η Ελλάδα είναι γεμάτη με πανέμορφα χωριά και γραφικές τοποθεσίες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ταξιδιωτικό γούστο. Είτε στο άγνωστο χωριό σας, είτε στις ανέγγιχτες οάσεις της Ηπείρου, είτε στα φιλόξενα θεσσαλικά βουνά, είτε στην ορεινή γοητεία της Αρκαδίας ή της Κορινθίας, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Πάρτε περισσότερες ιδέες από την ταξιδιωτική στήλη του in2life. 

*Εορταστικό κλίμα χωρίς υπερβολές: Περπατήστε στην όμορφα φωτισμένη πλατεία του χωριού, απολαύστε τις παραδοσιακές εκδηλώσεις των συλλόγων, τις μυρωδιές από τα γλυκά που ψήνονται σε κάθε σπίτι και τα εγκάρδια «χρόνια πολλά» όσων συναντάτε στον δρόμο. Είναι σίγουρο πως ούτε στιγμή δεν θα σας λείψουν τα τεράστια παγοδρόμια που υπόσχονται οι πόλεις, τα ιπτάμενα χωριά του Άη Βασίλη και η φωνή της Mariah Carey που θα ακούγεται εγγυημένα από τα ηχεία των μεγάλων clubs. 

*Το εξωτερικό μπορεί να περιμένει. Δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να πληρώσουμε τα –υπερβολικά λόγω της περιόδου- αεροπορικά εισιτήρια προς κάποιον δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό. Με άλλα λόγια, τι Λοζάνη, τι Κοζάνη – άλλη μια ευκαιρία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Το μόνο αρνητικό είναι η τιμή της βενζίνης. 

*Χριστουγεννιάτικη οικονομία: Όχι μόνο θα γλιτώσετε τα χρήματα των εισιτηρίων, αλλά θα διαπιστώσετε πως στα ελληνικά χωριά, η οικονομία ακολουθεί πιο συνετούς ρυθμούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Ο καφές δεν έχει 4 ευρώ, το ποτό δεν στοιχίζει όσο οκτώ κιλά ψωμί και η χωριάτικη δεν παίρνει «καπέλο» επιπλέον 3 ευρώ «επειδή έχει κάππαρη, κάτι που την καθιστά γκουρμέ». 
*Πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να κάνετε Χριστούγεννα με χιόνι. Όσο πιο ορεινά, τόσο το καλύτερο: Ξεφύγετε από το ημίμετρο του τεχνητού χιονιού στα αστικά Christmas Parks και αφήστε τα παιδιά σας –και αυτά που κρύβετε μέσα σας- να βάλουν τα γάντια τους και να παίξουν με το βασικό συστατικό των Χριστουγέννων. 

*Στηρίζετε την τοπική οικονομία. Οι ελληνικοί ορεινοί ξενώνες περιμένουν αυτή την περίοδο για να επιβιώσουν, το ίδιο και οι τοπικές επιχειρήσεις, τα μικρά καφενεία, τα παραδοσιακά μαγειρεία και τα μικρά μαγαζάκια στα χωριά. Επιλέγοντας «χωριάτικα» Χριστούγεννα, δίνετε μια ανάσα στην τοπική αγορά και τα χρήματά σας… μένουν Ελλάδα. 

του Γιώργου Κόκουβα

Απάντηση