Στην εφεδρεία και τα… έλατα

«Δεν έχω κάνει σεφτέ εδώ και δέκα μέρες!» Κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στα χριστουγεννιάτικα έλατα, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ή ξεπερνά ακόμα και το 50%, καταγράφουν οι μικροπωλητές, ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί φυσικών δέντρων βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο και τα κέρδη τους να συρρικνώνονται! 
Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στο Πεδίον του Αρεως, όπου έχουν τους πάγκους τους οι περισσότεροι παραγωγοί από το χωριό Ταξιάρχης της Χαλκιδικής (το οποίο καλύπτει σχεδόν το 75% των αναγκών της ελληνικής αγοράς). 
Ο κ. Νίκος Κατσαρής είναι έμπορος ελάτων στην

πλατεία της Νέας Σμύρνης. Αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες από το «άνοιγμα» της σεζόν, μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα δέντρα που έχει καταφέρει να πουλήσει! 

«Πέρυσι, κατέβασα πεντακόσια δέντρα και φέτος μόνον ογδόντα. Θα είμαστε τυχεροί, αν βγάλουμε τα έξοδά μας» λέει ο κ. Κατσαρής, ο οποίος έχει το πόστο του στην πλατεία τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Η δεινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι σύμφωνα με τον ίδιο ο βασικός λόγος που πολλοί φέτος θα επιλέξουν να αγοράσουν πλαστικό δέντρο. 

«Το αληθινό είναι μίας χρήσης, σε αντίθεση με το ψεύτικο που κάποιος μπορεί να το κρατήσει στο σπίτι του για πολλά χρόνια. Ειδικά τώρα με την κρίση, δεν συμφέρει τους περισσότερους να αγοράζουν κάθε χρόνο και άλλο δέντρο» καταλήγει ο κ. Κατσαρής, ο οποίος είναι άνεργος και περιμένει τα Χριστούγεννα για να κάνει μερικά μεροκάματα. 

Μερικά μέτρα πιο κάτω βρίσκεται ο πάγκος του κ. Νεκτάριου Κωνσταντίνου. Οπως λέει, λόγω των αυξημένων εξόδων φέτος αναγκάστηκε να μην πάρει εργάτες. «Δουλεύουμε μέρα νύχτα εγώ, η σύζυγός μου και τα τρία παιδιά μας, αλλά και πάλι δεν βγαίνει το μεροκάματο. Αλλες χρονιές, κατέβαζα τριακόσια δέντρα. Φέτος, έχω μόνον εβδομήντα και μέχρι στιγμής έχω πουλήσει τρία» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι οι περισσότεροι πελάτες ζητούν έκπτωση.
 
«Ο κόσμος κάνει παζάρια γιατί δεν έχει χρήματα. Ζητάει να τους κάνουμε καλύτ
τερη τιμή αλλά δεν γίνεται» σημειώνει, και δηλώνει πως δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα αυξημένα έξοδα της δουλειάς. «Τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Συν τοις άλλοις, κάθε χρόνο πληρώνουμε 2.000 ευρώ στον δήμο για να μας παραχωρηθεί ο χώρος. Πουθενά αλλού δεν γίνεται αυτό» ξεσπά. 


«Η ζήτηση είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο κόσμος δεν έχει χρήματα και καταφεύγει όλο και πιο συχνά σε παζάρια» λέει ο κ. Ιωάννης Στέφος δείχνοντάς μας τη μολύβδινη σφραγίδα στο φύλλωμα του δέντρου, που υποδηλώνει ότι είναι ελληνικό και δεν υλοτομήθηκε παράνομα. 

Τέλος, ο κ. Μηνάς Μπομπάι τονίζει ότι λόγω της κρίσης λιγότεροι θα είναι εκείνοι που θα στολίσουν φέτος χριστουγεννιάτικο δέντρο: «Αν και έχουμε ρίξει αρκετά τις τιμές, οι πιο πολλοί ρωτούν και λίγοι αγοράζουν. Οι πωλήσεις φέτος έχουν μειωθεί κατά 50%. Με λίγα λόγια, ενώ πέρυσι πουλήσαμε διακόσια δέντρα, φέτος έχουμε πέσει στα εκατό». 

Η τιμή για ένα δέντρο μεσαίου μεγέθους ξεκινά από τριάντα με σαράντα ευρώ, τιμή παραγωγού, και αυξάνεται ανάλογα με τα εκατοστά ύψους. 

Κρίση και στα εποχικά είδηΤο ίδιο «μουδιασμένη» όμως είναι η κίνηση και στα μαγαζιά με εποχικά είδη. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τοπούζη και τη σύζυγό του Ειρήνη, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ενός τέτοιου καταστήματος στην Καλλιθέα, οι περισσότεροι πελάτες βολεύονται με τα παλιά τους δέντρα και απλώς προσθέτουν λίγα στολίδια ή μπάλες.
 
«Οι πιο πολλοί αγοράζουν μόνο χριστουγεννιάτικα στολίδια. Πιο σπάνια θα αγοράσουν δέντρο. Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λέει στην
 «Espresso της Κυριακής» ο κ. Τοπούζης, συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα κέρδη του είναι μειωμένα κατά περίπου 15%. 

«Η ψυχολογία του κόσμου είναι χάλια» συνεχίζει. «Πριν από λίγες ημέρες, ήρθε στο μαγαζί ένας πελάτης, περίπου τριάντα ετών, για να αγοράσει δώρο στην κοπέλα του. Επειτα από ώρα τον είδα να βγάζει το πορτοφόλι και να μετράει τα φραγκοδίφραγκα. Είναι δυνατόν να μη λυπηθείς βλέποντας αυτήν την εικόνα;» αναρωτιέται, καταλήγοντας ωστόσο ότι όσοι θέλουν να στολίσουν χριστουγεννιάτικο δέντρο με λίγα χρήματα μπορούν.
 
«Με 90 – 95 ευρώ μπορεί κάποιος να στολίσει ένα δέντρο μέτριου μεγέθους». Η τιμή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου περίπου 1,80 μ. με 2,10 μ. ξεκινά από 25 ευρώ και μπορεί να αγγίξει τα 250 ευρώ. Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα στολίδια κοστίζουν από 0,20 ευρώ έως 12 ευρώ, τα λαμπιόνια από 3,50 ευρώ έως 30 ευρώ και η κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου από 2 ευρώ έως 10 ευρώ. Αν πάλι κάποιος θέλει να προσθέσει φάτνη και “ποδιά” (κάλυμμα για τη βάση του δέντρου), θα πρέπει να υπολογίσει ακόμη περίπου 4 έως 60 ευρώ και 4 έως 23 ευρώ αντίστοιχα. 

Απάντηση