Έντονα ερωτηματικά προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας το νέο καθεστώς

Έντονα ερωτηματικά προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας το νέο καθεστώς που θα διέπει τις συναλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2012, όταν και καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), σύμφωνα με όσα προβλέπει ο
φορολογικός νόμος 3842/2010.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο ΚΒΣ επρόκειτο να αντικατασταθεί από τους ΚΑΣ (Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών), που θα «περνούσαν» από τη Βουλή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου όμως έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων που μεσολάβησαν. Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν προβεί στην απαιτούμενη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, από τις αρχές του νέου έτους δεν θα υφίσταται σαφές πλαίσιο για τις συναλλαγές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Εφόσον λοιπόν δεν διευκρινιστεί τι θα ισχύει από τις αρχές του ερχόμενου έτους, οποιοσδήποτε επιτηδευματίας, για παράδειγμα, θα μπορεί να αποφεύγει την έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων, άλλος θα μπορεί να πραγματοποιεί, με μετρητά, συναλλαγές με ιδιώτες αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να παρανομεί, καθώς ο ΚΒΣ θα είναι ανενεργός. (Ο νόμος, που τροποποιεί σχετικό άρθρο του ΚΒΣ, θέτει ανώτατο όριο στις συναλλαγές επιτηδευματιών-ιδιωτών με μετρητά τα 3000 ευρώ το 2011 και τα 1500 ευρώ το 2012).

Οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης έκδοσης μιας διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θολό τοπίο και να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην ήδη ταλαιπωρημένη εγχώρια αγορά. Αυτονόητα πράγματα θα πει κανείς. Μάλλον θα ξεχνά όμως ότι ζούμε σε μία χώρα που το αυτονόητο είναι ζητούμενο.
 

Απάντηση