Οι ουρές επέστρεψαν στις εφορίεςαπό χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας

Οι ουρές επέστρεψαν στις εφορίες, έξω από τα τμήματα αυτοκινήτου, από χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του ΙΧ δηλώνοντας προσωρινή ακινησία, προκειμένου να μην πληρώσουν τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας του 2010.
Η εικόνα με τις χιλιάδες πινακίδες, που μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 5.000 στις ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, θυμίζει τα «βουνά» πινακίδων που είχαν κατατεθεί στα τέλη του

2009, λόγω των αυξημένων τότε «πράσινων» τελών κυκλοφορίας.

Τώρα, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, οι οποίοι αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα μετά τα Χριστούγεννα, θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες, ακινητοποιώντας το όχημά τους, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη, λόγω και των έκτακτων εισφορών που πρέπει να καταβάλουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μεγάλες ΔΟΥ της πόλης (Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων, Νεάπολης) ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 800 πινακίδες στην καθεμία (συνολικά περίπου 2.500), στη ΔΟΥ Ιωνίας 705, στην Α’ ΔΟΥ 400 (διπλάσιες από πέρσι αυτή την εποχή), στην Ε’ ΔΟΥ 430, στην Η’ ΔΟΥ 338, στη ΔΟΥ Τούμπας 350, στη ΣΤ’ ΔΟΥ 250 στη Θ’ ΔΟΥ 120 και στη Β’ ΔΟΥ 70 πινακίδες κυκλοφορίας.
«Πέρσι την ίδια ημερομηνία είχαμε πάρει 425 και φέτος ήδη φτάσαμε στις 705 πινακίδες. Εκτιμώ ότι θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2009», σημείωσε υπάλληλος της ΔΟΥ Ιωνίας. «Το 2009 είχαμε παραλάβει 2.000 πινακίδες και τώρα ξεπεράσαμε ήδη τις 800, αριθμός διπλάσιος από πέρσι. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μάλλον θα ξεπεράσουμε τα επίπεδα του 2009, αφού όλοι έρχονται τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε υπάλληλος της ΔΟΥ Αμπελοκήπων.
Σημειώνεται ότι πέρσι στις ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης είχαν κατατεθεί για προσωρινή ακινησία οχήματος περίπου 10.000 πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ το 2009 είχαν υπερβεί τις 15.000, αριθμός που φαίνεται πως φέτος θα ξεπεραστεί. Οπως εκτιμούν οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καταθέτουν τις πινακίδες τις τελευταίες ημέρες του έτους -αν είναι δυνατόν ακόμη και την τελευταία- προκειμένου να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορούν τη χρήση του αυτοκινήτου τους. Επιπλέον, φέτος δηλώνουν για προσωρινή ακινησία όχι τα παλιά αυτοκίνητα ή το δεύτερο ΙΧ που έχουν ορισμένοι, αλλά το ένα και μοναδικό αυτοκίνητό τους, ελπίζοντας ότι του χρόνου θα μπορέσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία. Πάντως, εφόσον ένα αυτοκίνητο δεν έχει πινακίδες, θα πρέπει να ακινητοποιείται σε ιδιόκτητο χώρο (οικόπεδο, πάρκινγκ κ.λπ.), αφού, αν παραμείνει στο δρόμο, κινδυνεύει να απομακρυνθεί από την Τροχαία.
Παράλληλα, μεγάλος αριθμός πολιτών προσέρχεται αυτές τις ημέρες στις εφορίες και για την πληρωμή των τελών, εφόσον δεν έχει λάβει ειδοποιητήριο, αλλά και για τον έλεγχο δηλώσεων, την καταβολή της έκτακτης εισφοράς και την παραλαβή κλειδάριθμου.

Απάντηση