Φόρος στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου

Οικονομικές επιβαρύνσεις για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου φέρνει το 2012, καθώς η κυβέρνηση θα επιβάλει φόρο κατοχής, όπως τον αποκαλεί, προσβλέποντας να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα δύο δισ. ευρώ, αφού θα κληθούν να πληρώσουν οι επτά στους δέκα πολίτες.
Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού σημαίνει μια διεύρυνση της εν λόγω φορολογικής βάσης κατά περίπου 500.000 φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλαν φόρο. Το επιχείρημα που δίνουν υπέρ της επιβολής του

φόρου κατοχής στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εδράζεται στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, αφού δεν είναι δίκαιο κάποιοι να φορολογούνται ακόμη και για την πρώτη κατοικία και κάποιοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου μεν υψηλής αξίας δε να μένουν στο φορολογικό απυρόβλητο.

Βέβαια, εδώ υπάρχει το θέμα του διαχωρισμού μεταξύ αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και καλλιεργούμενης έκτασης. Εκτός αυτού, υπάρχει πρόβλημα και με τον υπολογισμό των τιμών για τα εν λόγω ακίνητα και άρα και του φόρου που θα επιβληθεί.
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ψήφιση στις αρχές του επόμενου έτους του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ενδέχεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν έναν νέο τύπο Ε9 με περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα διευκρινίζουν έπειτα από επεξεργασία τον τύπο του αγροτεμαχίου.

Απάντηση