Ανεπαρκές χαρακτηρίστηκε το επίπεδο ασφαλείας όλων των κινητών τηλεφώνων GSM (Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών) με αποτέλεσμα ο πλήρης έλεγχος σχεδόν κάθε συσκευής, να βρίσκεται στα χέρια των χάκερ.
Ο επικεφαλής των εργαστηρίων έρευνας Security Research Labs και ειδικός σε θέματα ασφαλείας Κάρστεν Νολ ανέφερε ότι οι χάκερ έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του χρήστη χωρίς αυτός να το καταλάβει, για να

κάνουν τις δικές τους κλήσεις και να στείλουν τα δικά τους γραπτά μηνύματα. Επίσης μπορούν να εγγραφούν σε υπηρεσίες επί πληρωμή, ανεβάζοντας στα ύψη τους λογαριασμούς των χρηστών.

Ο ερευνητής ανακοίνωσε επίσης ότι οι χάκερ μπορούν να καταγράψουν όλες τις συνομιλίες μέσω κινητού, όλα τα γραπτά μηνύματα του χρήστη και να ακούσουν τα φωνητικά μηνύματα στον τηλεφωνητή. Το πιο ανησυχητικό, όπως απέδειξε, είναι ότι αυτό είναι εφικτό με μια ξεπερασμένη συσκευή κινητού τηλεφώνου ηλικίας επτά ετών και με λογισμικό ήδη δωρεάν διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
Ο κ. Νολ εκτίμησε ότι τα αλγοριθμικά «κλειδιά» που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να κωδικοποιούν τις συνομιλίες των χρηστών, είναι δυνατόν να «σπάσουν» και κάλεσε τις εταιρείες να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους.
Ένα μεγάλο μέρος της ψηφιακής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σήμερα για την ασφάλεια των κλήσεων των κινητών τηλεφώνων, αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 και συνεπώς χρειάζεται ανανέωση.
Η τεχνολογία GSM είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο και χρησιμοποιείται από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια συσκευές, καλύπτοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας.