με το πρόγραμμα αυτεπιστασίας θα γίνει απορρόφηση 120.000 ανέργωνΣε κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα το πρόγραμμα αυτεπιστασίας προχώρησαν σήμερα οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως δήλωσε οκ. Κουτρουμάνης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα. Η πολιτική απόφαση έχει υπογραφεί, από
εκεί και μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη.
Ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος όσον αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δηλώσει το ενδιαφέρον του γι’ αυτό το πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται μέσα από μοριοδοτημένο σύστημα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας με το οποίο θα μπορέσουν να απασχοληθούν 35.000 άνεργοι μέσα στο 2012, κυρίως από το χώρο των οικοδομικών επαγγελμάτων, όπου υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας. Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 160.000 περίπου οικοδόμους σήμερα έχουμε μόλις 62.000. Η ανεργία στο συγκεκριμένο κλάδο είναι πάρα πολύ μεγάλη, οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει σημαντικά όπως και η οικονομική δραστηριότητα. Η στόχευσή είναι να μπορέσουν να απασχοληθούν 35.000 τεχνίτες κυρίως στα προγράμματα αυτά, εργαζόμενοι μέχρι 5 μήνες, 135 ημερομίσθια είναι το ανώτερο.
Θα αμείβονται όχι με ένα ποσό, όχι με 625 ευρώ όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, γι’ αυτές τις κατηγορίες θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με την ειδικότητα. Το ποσό το οποίο θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η συμμετοχή των Δήμων.
Ο κ. Κουτρουμάνης συνέχισε τονίζοντας ότι θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ελεγχόμενη από το ΑΣΕΠ, θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των ωφελουμένων. Η λίστα την οποία έχει ο ΟΑΕΔ είναι κυλιόμενη, δηλαδή θα είναι με σειρά προτεραιότητας με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και μόρια. Επιδοτούνται οι άνεργοι, οι οικογένειες όπου δεν υπάρχει σύζυγος, καθώς και με βάση άλλα κριτήρια, έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα εκείνοι που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη.
Το χρονοδιάγραμμα είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Χρειάζεται η προκήρυξη, η λίστα του ΟΑΕΔ η οποία θα είναι αμέσως έτοιμη μετά την προκήρυξη, ο έλεγχος από το ΑΣΕΠ, η έγκριση και οι πρώτοι ωφελούμενοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: