απάτη 200.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ

Απάτη μέσω διαδικτύου, σε βάρος του ΙΚΑ, με ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις απασχόλησης εργαζομένων, σε εικονικά ή πραγματικά κατασκευαστικά έργα, εξιχνιάστηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οργανωμένη σπείρα, που
αποτελούνταν από πέντε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα) είχαν υποβάλλει το έτος 2011 στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, στις πόλεις της Λαμίας, της Κέρκυρας και της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, μέσω διαδικτύου, τις δηλώσεις, προκειμένου αφενός να αποκομίζουν τα ένσημα ασφάλισης, αφετέρου να λαμβάνουν μέρος από τα δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα. 
Οι κατηγορίες, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, βαρύνουν έναν 31χρονο συνιδιοκτήτη λογιστικού γραφείου στα Τρίκαλα, έναν 61χρονο ιδιοκτήτη τεχνικού γραφείου στα Τρίκαλα, έναν 40χρονο ιδιοκτήτη τεχνικού γραφείου στην Κέρκυρα, μία 46χρονη και τον 49χρονο σύζυγό, συνεταίρους σε τεχνικό γραφείο στον Πολύγυρου Χαλκιδικής. 
Οι ψευδώς δηλωθέντες εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές, που προκύπτουν από την ασφάλιση και ακολούθως κατέβαλαν στους εμπνευστές της απάτης χρηματικό ποσό που είχε προσυμφωνηθεί. 
Από τις ψευδείς περιοδικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, η συνολική ζημία που υπέστη το ταμείο και τα αντίστοιχα κέρδη για τους δράστες υπολογίζονται, μέχρι στιγμής, σε περίπου 200.000 ευρώ. 
Η υπόθεση έγινε γνωστή, ύστερα από καταγγελίες του ΙΚΑ και – όπως προέκυψε από την αστυνομική ψηφιακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσα από τις σχετικές άρσεις του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών – τα ηλεκτρονικά ίχνη των υποβολέων των ψεύτικων δηλώσεων εντοπίσθηκαν σε περιοχές των Τρικάλων, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής. 
Κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε έρευνες που διενήργησαν, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών σε πέντε επαγγελματικούς χώρους που εμφανίζονταν τα ίχνη, βρέθηκε πλήθος από εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που απεικονίζουν ηλεκτρονικές καταχωρήσεις στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ, σημειωματάρια, σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξώδικες ειδοποιήσεις και αιτήσεις παραίτησης από οικοδομικά έργα. Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Απάντηση