Επίθεση των «Anonymous» σε κυβερνητικούς ιστότοπους των ΗΠΑ

Χιλιάδες μέλη της οργάνωσης των χάκερ «κατέβασαν» τρία αμερικανικά sites σε αντίποινα για το κλείσιμο του Megaupload.
Η οργάνωση χάκερ Anonymous ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη online επίθεση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ σε αντίποινα για την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο ιστότοπους διανομής αρχείων, τον Megaupload, με κατηγορίες για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
Περισσότερα από 5.000 μέλη της οργάνωσης Anonymous συνεργάσθηκαν για να

«κατεβάσουν» τους ιστότοπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ένωσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας Motion Picture Association of America και της ένωσης της δισκογραφικής βιομηχανίας Recording Industry Association of America, ανακοίνωσε χθες η Anonymous. Χθες δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτούς τους τρεις ιστότοπους.

Η Anonymous ανέφερε στο λογαριασμό της στο Twitter (@YourAnonNews) ότι 5.635 πρόσωπα βάζουν στόχο τους ιστότοπους, περιλαμβανομένων αυτών του FBI και του Λευκού Οίκου, αν και οι δύο τελευταίοι φαίνονταν ότι λειτουργούν.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε αφού ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων που συνδέονται με τον Megaupload, για τα οποία είπαν ότι κέρδισαν 175 εκατομμύρια δολάρια ενώ κόστισαν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέν εισόδημα.
Ο ιδρυτής του Megaupload, ο Κιμ Ντότκομ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κιμ Σμιτς, ήταν μεταξύ των τεσσάρων κατηγορουμένων που συνελήφθησαν σήμερα στη Νέα Ζηλανδία.
Οι χρήστες του Megaupload μπορούσαν να φορτώνουν μουσική, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και ψηφιακά βιβλία, μεγάλο μέρος των οποίων είχαν αντιγραφεί παρανόμως, σύμφωνα με τις κατηγορίες των αμερικανικών αρχών.
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποινικές υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν εκδικαστεί ποτέ από τις ΗΠΑ και έχει απ’ ευθείας στόχο την κατάχρηση ενός ιστότοπου αποθήκευσης και διανομής περιεχομένου για τη διάπραξη και τη διευκόλυνση εγκλημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε μια μέρα αφού κορυφαίοι ιστότοποι, όπως οι Google και Wikipedia, συμμετείχαν σ’ ένα «μπλακ-άουτ» στο Ίντερνετ για να διαμαρτυρηθούν για τα προτεινόμενα αμερικανικά νομοσχέδια κατά της πειρατείας στο Ίντερνετ, για τα οποία υποστηρίζουν ότι θα περιορίσουν σημαντικά την ελευθερία στο Διαδίκτυο.
Ο Megaupload έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά έχει σέρβερ στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές αρχές να έχουν δικαιοδοσία στην υπόθεση. Ο ιστότοπος είχε υποστηρίξει πως έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 50 εκατομμύρια καθημερινούς επισκέπτες.
Αυτοί που συνελήφθησαν έξω από το Όκλαντ εμφανίσθηκαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου και θα παραμείνουν υπό κράτηση ως τη Δευτέρα, οπότε θα εξεταστεί αν θα αποφυλακιστούν με εγγύηση.
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως πρόκειται για τον Ντοτκόμ, 37 ετών, κάτοικο Νέας Ζηλανδίας και Χονγκ Κονγκ, τον συνιδρυτή και επικεφαλης τεχνικό Ματίας Όρτμαν, 40 ετών, από τη Γερμανία, τον επικεφαλής του μάρκετινγκ Φιν Μπατάτο, 38 ετών, επίσης από τη Γερμανία• και τον επικεφαλης προγραμματιστή Μπραν φαν ντερ Κολκ, 29 ετών από τη Ολλανδία.
Οι άλλοι κατηγορούμενοι που εξακολουθούν να διαφεύγουν είναι ένας Γερμανός, ένας Σλοβάκος και ένας Εσθονός.
Κατηγορούνται για συνωμοσία για διάπραξη απάτης, συνωμοσία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων. Αν εκδοθούν και καταδικαστούν στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι 55 ετών.
Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία του Megaupload αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές. Στη Νέα Ζηλανδία, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλάμβαναν μια Rolls Royce Phantom Drophead Coupe, άλλα αυτοκίνητα και πίνακες ζωγραφικής.
Ο επιθεωρητής Γκραν Ουόρμολντ δήλωσε στη Νέα Ζηλανδία ότι οι συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα αρκετών μηνών συντονισμού με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠ

Απάντηση