Η κρίση κτύπησε και την ορεινή Χαλκιδική

Πλήττονται οι μονάδες αγροτουριστικού χαρακτήρα σε Ταξιάρχη και Αρναία που κυρίως βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό
Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την τουριστική κίνηση στην ορεινή Χαλκιδική, κατά την περίοδο των γιορτών, μία περιοχή με μονάδες αγροτουριστικού χαρακτήρα που κυρίως βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό. 
Η εικόνα από την ορεινή Χαλκιδική– δηλαδή από τις περιοχές γύρω από
τον Ταξιάρχη και την Αρναία, που ανήκουν αντίστοιχα στους δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη- ήταν μικτή.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολυγύρου Χρήστο Βορδό, η κίνηση υπολογίζεται ότι ήταν μειωμένη κατά 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης αφορά την περιοχή του Ταξιάρχη, όπου βρίσκονται μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 250 κλινών και πολύ λιγότερο τον Πολύγυρο. 
«Από την κίνηση έγινε φανερή η μείωση στο διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα, παρότι οι πολιτιστικές και γιορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον δήμο, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, λειτούργησαν θετικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος από πλευράς επισκεπτών. Εκείνο που εκτιμώ ότι λείπει από την περιοχή, για την προσέλκυση ενδιαφέροντος ξένων τουριστών, είναι μία μεγάλη τουριστική μονάδα στην ευρύτερη περιοχή του Ταξιάρχη, έργο που εάν αναληφθεί θα πρέπει να προσαρμοστεί στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που επιβάλλει ο Χολομώντας με το δασικό του χαρακτήρα». 
Στον ορεινό όγκο του δήμου Αριστοτέλη, κυρίως σε Αρναία και λιγότερο στη Βαρβάρα και το Νεοχώρι, η πληρότητα στους ξενώνες την περίοδο των γιορτών, υπολογίζεται ότι έφθασε στο 80%. 
Όπως είπε   η Μαρία Πάππα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης της προ του Άθω Χαλκιδικής,  στην περιοχή λειτουργούν επίσης μικρές μονάδες, 20 αγροτουριστικοί ξενώνες που κυρίως δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των Leader και Leader+ και είναι δυναμικότητας 100 κλινών. 
Και στην περίπτωση του δήμου Αριστοτέλη, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων στην περίοδο των γιορτών, όπως η «Παραμυθοχώρα» στο Στρατώνι και η «Χριστουγεννιάτικη Αγορά» στην  Αρναία. 
Όπως όλα έδειξαν, οι μειώσεις στα εισοδήματα είχαν σαν γενικότερο αποτέλεσμα τις μειώσεις στη διανυκτερεύσεις, ενώ πολλοί επισκέπτες από τα κοντινά αστικά κέντρα, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, περιορίστηκαν σε ημερήσιες εξόδους.
Της Άννης Καρολίδου

Απάντηση