Τελεσίγραφο για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Τελεσίγραφο απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για μειώσεις αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύεται ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών-συνδικάτων η κυβέρνηση θα υπογράψει πράξη νομοθετικού περιεχομένου.Στις επαφές με εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων και των συνδικάτων κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι 

προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα αποτελεί η ρύθμιση – κατά προτίμηση με τριμερή συμφωνία – των ζητημάτων τα οποία αναφέρονται στο υπόμνημα της τρόικας (κατώτατα όρια μισθών, 13ος-14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις).
Το θέμα θα συζητηθεί και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση – αν τελικά πραγματοποιηθεί, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο πρωθυπουργος Λ.Παπαδήμος σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητώντας από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν ξεκάθαρες θέσειςκαι να δεσμευθούν για τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμμτα τους.
Προς το παρόν ευκολότερο φαίνεται να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικων εταίρων, παρά σε πολιτικό επίπεδο.
Η ΓΣΕΕ λέει «όχι» στις μειώσεις αποδοχών και συζητά τρόπους περιστολής του μη μισθολογικού κόστος, προειδοποιώντας για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν να μη γίνουν μειώσεις και να διατηρηθεί ο κατώτατος βασικός μισθός. Προτείνουν όμως τριετές πάγωμα αμοιβών, ενώ ο ΣΕΒ θέτει επιπλέον θέμα επιβολής «πλαφόν» στον 14ο μισθό, δηλαδή να μην καταβάλλεται στους υψηλόμισθους. 
Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη λήψη μέτρων για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με αιχμή τημείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Απάντηση