H άλλη πλευρά της υγείας Νο 1. Μια καθημερινή ιστορία για γέλια και για……… κλάματα.

Πριν από δύο μήνες (Οκτώβριο 2011) ειδοποιήθηκα από το αρμόδιο τμήμα του ΙΚΑ ότι έχει εκδοθεί ένταλμα πληρωμής από το ΙΚΑ. Θέλανε όπως πάντα, προκειμένου να πληρωθώ, πέρα των άλλων φορολογική ενημερότητα και υπηρεσιακό σημείωμα. Το υπηρεσιακό σημείωμα είναι η εσωτερική ασφαλιστική ενημερότητα του ΙΚΑ. Καταρχάς τα δύο αυτά έγγραφα σήμερα πια σπανίζουν. Ξεκίνησα διαδικασία για να τα βγάλω. Το πρώτο είναι σχετικά εύκολο. Μέσω του ΤΑΧΙτο ζητάς και το
τυπώνεις από το γραφείο σου (εξυπακούεται ότι δεν οφείλεις ούτε έκτακτες εισφορές ούτε ούτε ούτε…. διαφορετικά πηγαίνεις από την εφορία). Το δεύτερο είναι και αυτό εύκολο……. Είναι;

Για να το εκδώσουν λοιπόν ζήτησαν έλεγχο βιβλίων από το 2007!!!.. Χρωστούσα τους τελευταίους τρεις μήνες του ’11 (μετά από δύο δεκαετίες που πλήρωνα κανονικά, για πρώτη φορά). Έπρεπε λοιπόν να υπολογιστούν οι προσαυξήσεις (προσοχή των τριών μηνών).
Με ενημέρωσαν ότι θα μπορούσα να αιτήσω να υπαχθώ σε ρύθμιση και να πληρώσω τα οφειλόμενα σε δόσεις. Έντοκα βέβαια. Οι καιροί είναι δύσκολοι οπότε αποδέχτηκα την λύση αυτή. Μάλιστα μου είπαν ότι αν έκανα την αίτηση μέχρι τις 31/10 η ρύθμιση θα ήταν πολύ ευνοϊκή.

Το έκανα και περίμενα. Πόσο κράτησε η διαδικασία;Ενάμιση μήνα!. Αφού έφτασα να ανησυχώ ότι θα μου πουν, “τώρα που ήρθατε δεν υπάρχουν τα χρήματα, θα πρέπει να επανεκδοθούν ή να επανεγκριθούν κλπ κλπ.”

Έχει ολοκληρωθεί λοιπόν η διαδικασία, οπότε και έχουν υπολογιστεί οι προσαυξήσεις. Πόσο για τους τρεις μήνες; 5%!!! Tρία τον πρώτο μήνα και ένα τοις εκατό κάθε επόμενο μήνα. Μπορεί λέει ο νόμος, για όσους δεν το γνωρίζουν, να φτάσουν μέχρι 120%!!!

Α όσο για την ρύθμιση; Mε ενημέρωσαν, ότι ήμουν άτυχος. Δεν θα μπορούσε να ισχύσει γιατί οι οφειλές ήταν πρόσφατες, του 2011, ενώ αν χρωστούσα μέχρι το 2010 θα μπορούσα να απολαμβάνω τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης που έφταναν σε έκπτωση 40% των προσαυξήσεων. Κοινώς μου είπαν, καλά να πάθω αφού πλήρωνα κανονικά (θα έλεγα πώς ένοιωσα αλλά δεν μου επιτρέπεται να το γράψω!!).

Τέλος πάντων αποδέχτηκα μια λιγότερο ευνοϊκή ρύθμιση η οποία είναι πάγια και μου παρέχει δυνατότητα πάλι δόσεων, με έκπτωση 20% . Μου εκδώσανε τα απαραίτητα χαρτιά και πήγα στο Β Ταμείο του ΙΚΑ (στο κέντρο της Αθήνας) όπου μου κράτησαν παράβολα, τρεις δόσεις ως προκαταβολή!! (εκ των υστέρων μου είπαν ότι έγινε λάθος, έπρεπε να μου κρατήσουν μόνο δύο), πλήρωσα τοις μετρητοίς (πάλι καλά που δεν έδωσα επιταγή) με προοπτική την επομένη μέρα, να πάω,επιτέλους, να πληρωθώ.

Πάω λοιπόν να πάρω το περιβόητο χαρτί, το υπηρεσιακό σημείωμα. Τότε μου ανακοινώνουν ότι επειδή είμαι προμηθευτής του ΙΚΑ, (έτσι θεωρούνται και οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με το ΙΚΑ για να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους) υπάρχει εγκύκλιος του ΙΚΑ που επιβάλει παρακράτηση όλου του ποσού!!!, μέχρι εξόφλησης της οφειλής.

Εκεί σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Διαμαρτύρεσαι γιατί δεν το έχουν πει από την αρχή ……
Βγάζεις άκρηΌχι βέβαια. Σού λένε, “εμείς τι να κάνουμε υπάλληλοι είμαστε διαμαρτυρηθείτε στην διοίκηση¨.
Άντε νέο τρέξιμο στην διοίκηση, που πρέπει να εξηγείς τα προηγούμενα και μάλιστα να λες, ότι εγώ κύριοι είχα υπολογίσει με αυτά τα χρήματα να πληρώσω υποχρεώσεις, μισθούς, Δώρο Χριστουγέννων κλπ. κλπ.
Ευτυχώς για καλή μου τύχη αποδέχονται το αίτημα μου και ξαναπάω πίσω να πάρω το περιβόητο χαρτί, αυτήν την φορά χωρίς να λέει παρακράτηση όλου του ποσού αλλά με παρακράτηση άλλων δύο δόσεων. Έχεις άλλη λύση; Aφρίζει…… ξαφρίζει αυτό είναι και είσαι υποχρεωμένος να το δεχθείς.

Πάω επιτέλους να πληρωθώ. Προσκρούω και εκεί σε προβλήματα αλλά μπρος στα προηγούμενα δεν είναι τίποτα τα καινούργια. Ευτυχώς διευθετούνται γρήγορα και βρίσκομαι με τα χαρτιά των ενταλμάτων που είναι να πληρωθώ στα χέρια να γυρίζω από γραφείο σε γραφείο για υπογραφές.

Καθώς έχω στα χέρια μου τα χαρτιά κοιτάω και τι ανακαλύπτω!!!
Αφορούσαν εξετάσεις που είχα κάνει σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ…….. το 2008.

Ναι το 2008. Άτοκα και μάλιστα χωρίς να γνωρίζω την αιτία (ούτε θα την μάθω ποτέ, μετά από τόσα χρόνια) είχαν περικόψει κάποια παραπεμπτικά. Αιτούσα παραπάνω αλλά πληρώθηκα τελικά λιγότερα.

Έτσι αντιμετωπίζει το κράτος τους πολίτες αυτής της χώρας. Άραγε θα μπορούσα να επιβάλω τον αντίστοιχο τόκο στο ΙΚΑ με αυτό που επιβάλει αυτό στις δικές μας καθυστερήσεις; Mε την απορία θα μείνω.

Εδώ θα πρέπει να σας πω και το άλλο ακόμα πιο τρελό σε όλη αυτήν την ιστορία και που βάζει τον γιατρό σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους προμηθευτές του ΙΚΑ.

Οι τιμές που πληρώνεται ο γιατρός είναι με βάση το προεδρικό διάταγμα του…….. 20… όχι βέβαια. Είναι με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1988 που ανανεώθηκε το 1991. Ναι καλά διαβάσατε, οι τιμές είναι ίδιες από το 1991. Πείτε μου τι έχει μείνει ίδιο από το 1991. Το ηλεκτρικό, ο ΟΤΕ, οι μισθοί, τα αναλώσιμα, τα νοίκια;

E, το ΙΚΑ δεν πληρώνει ακριβώς αυτές τις τιμές αλλά σε σχέση με τα άλλα ταμεία επιβάλει, με το έτσι θέλω, (αλλιώς δεν κάνεις σύμβαση μαζί του), έκπτωση 20%. Υπάρχει υπερηχογράφημα που πληρώνεται  5 Ευρώ αφού αφαιρεθούν και οι κρατήσεις !!! 

Για τα 5Ευρώ, που είναι από το 2008 έχουν πληρωθεί φόροι, έχει πληρωθεί περαίωση και επειδή πολλές φορές δεν υπάρχουν έχουν παρθεί δάνεια με κόστος 12% και ίσως και περισσότερο ετησίως. Αν βάλουμε και τα πρόστιμα του ΙΚΑ, ε τότε έχουμε και ζημιά…….. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά ιατρικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα να έχουν βρεθεί στο χείλος της καταστροφής. Γιατροί έχουν χάσει την περιουσία τους, από τις τράπεζες και φυσικά το πρόβλημα θα ενταθεί στο προσεχές διάστημα.

Γράφει ο γιατρός Αλέξανδρος Γιατζίδης, medlabnews.gr

Απάντηση