Σε 10 χρόνια ίσως το ευρώ να είναι το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως

Το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως μπορεί να καταστεί το ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν οι ηγέτες της ευρωζώνης καταφέρουν να ενισχύσουν την χρηματοοικονομική ολοκλήρωση, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστιάν Νουαγέ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες σε μία συμφωνία, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση μίας νέας δημοσιονομικής συνθήκης με στόχο τη
μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση σε μία προσπάθεια να απαντήσουν στην κρίση χρέους που πλήττει τις χώρες του ευρώ.

“Αν εφαρμόσουμε όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο των Βρυξελλών θα βγούμε δυνατότεροι”, δήλωσε ο Νουαγέ στη συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την υιοθέτηση του ευρώ.

“Σε 10 χρόνια ίσως το ευρώ να είναι το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως”, πρόσθεσε.

Ο Νουαγέ, που είναι και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, αναφέρθηκε επίσης στις αρετές του ενιαίου νομίσματος επισημαίνοντας ότι βοήθησε στην προστασία της αγοραστικής δύναμης, βελτίωσε το εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα και έκανε τους εργαζόμενους πιο ευέλικτους.

Την δεκαετία που πέρασε το ευρώ έγινε το δεύτερο πιο ισχυρό νόμισμα μετά το δολάριο και μόνο οι ευρωσκεπτικιστές παρέμειναν εκτός της νομισματικής ένωσης, υπογράμμισε.

Απάντηση