Χειροτονία Διακόνου στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παμμ. Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής(ΦΩΤΟ)


Με τη δέουσα τάξη και την αρμόζουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιόρτασε το παραδοσιακό Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

τη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στον φερώνυμο περιάκουστο Ναό τους που έχει φροντίσει με περισσό μεράκι και αγιορείτικη αρχοντιά ο Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και Γέροντας του Μοναστικού Οίκου Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ.

Έσωθεν και έξωθεν στολισμένος ο Ναός με ολόδροσα λουλούδια υπεδέχθη το πλήθος του ευλογημένου Λαού, που τιμά ιδιαιτέρως τους Αρχαγγέλους προστάτες του, πνευματικά καθοδηγημένος από τον ακούραστο π. Ιγνάτιο.
Του λαμπρού Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον άγιο Καθηγούμενο της γεραράς αγιορείτικης Μονής Ξηροποτάμου Παν. Αρχιμ. π. Ιωσήφ, τους Παν. Αρχιμ. π. Ιουστίνο Κεφαλούρο, π. Στέφανο Τσιγγερλιώτη, π. Γαβριήλ Τσολάκη, π. Σπυρίδωνα Τόψη, π. Χριστόδουλο Στυλιανό, π. Νικόδημο Δράκο και π. Γαβριήλ Καλαϊτζή, τους Αιδεσ. π. Σέργιο εκ Μολδαβίας, π. Κωνσταντίνο Βλέτση εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως, π. Δημήτριο Κατσιρμά και π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη, και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κυριάκο και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.
Επικεφαλής του Λαού οι Βουλευτές κ. Γεώργιος Βαγιωνάς και κα Σωτηρία Βλάχου, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Τσακνής, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Βασίλειος Μοσχόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Σταμάτης Ρίμπας, κ.α.
Στο καθωρισμένο από την λειτουργική τάξη της Εκκλησίας σημείο ο Σεβ. Ιερισσού χειροτόνησε Διάκονο τον εκ Μολδαβίας καταγόμενο Μιχαήλ Γιανάκοβ, ο οποίος είναι έγγαμος πατέρας πέντε παιδιών, επί δεκαπέντε έτη διαμένει στη Χώρα μας, είναι απόφοιτος Εκκλησιαστικού Λυκείου και Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσης και φυσικά πνευματικό τέκνο, όπως και η οικογένειά του ολόκληρη, του Γέροντος Ξηροποτάμου κ. Ιωσήφ. Να σημειωθή ότι από ετών εργάζεται ως Νεωκόρος, βοηθώντας και στο ψαλτήρι του Ιερού Ναού Αγίου Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων όπου και διαμένει μονίμως.
Στην προσλαλιά του* ο νέος Διάκονος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους εισέρχεται στην διακονία του Αγίου Θεού, κατασυγκινώντας το φιλέορτο εκκλησίασμα. Τέλος δε ευχαρίστησε τον πνευματικό του για την στήριξη που του έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, τον Σεβασμιώτατο κάτω από το ράσο του οποίου βρήκε την παραδοσιακή ορθόδοξη θαλπωρή, τη σύζυγο και λοιπή οικογένειά του, που άπαντες ήσαν παρόντες στη χαρά του.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής απαντώντας στον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο παρετήρησε ότι το υπούργημα της Ιερωσύνης ουσιαστικά είναι αγιοπνευματική Χάρις, είναι δωρεά του Παρακλήτου, είναι σκέπη του Παρακλήτου σ’ ένα σώμα ανθρώπινο που καθίσταται πλέον δόμα του Αγίου Πνεύματος, οίκος Θεού, Ναός Θεού ζων και κιβωτός χαρίτων.
Του θύμισε ότι οι Ψάλτες μας στον δ’ ήχο μας το κηρύσσουν από το ψαλτήρι: «Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται και καθάρσει υψούται λαμπρύνεται τη Τριαδική Μονάδι ιεροκρυφίως», δηλαδή, με το Άγιο Πνεύμα κάθε ψυχή ζωογονείται και με την κάθαρση και τον αγιασμό λαμπρύνεται και υψώνεται προς τον Τριαδικό Θεό, τον ένα Θεό μας μυστικά!
Τέλος ο Επίσκοπός του ευχήθηκε ποτέ το Άγιο Πνεύμα να μην τον αφήση ορφανό, αλλά να τον πλουτίζη, ώστε να ευαρεστή στον Θεό και να διακονή επάξια τον Λαό του Θεού που στην Ενορία του Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων τον περιμένει με πολλή αγάπη και σεβασμό!
Τελετάρχης και υπεύθυνος για την λειτουργική τάξη ωρίσθη ο Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς.

Χειροτονία Διακόνου στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παμμ. Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής

Απάντηση