Απαγορεύονται 20 καλλυντικά προϊόντα από την ευρωπαϊκή αγορά
Κατόπιν ενημέρωσης των ευρωπαϊκών αρχών, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιοποίησε
Πρόκειται για 20 προϊόντα διαφόρων κατηγοριών – κρέμες χεριών, είδη μπάνιου, λοσιόν, προϊόντα για τα μαλλιά – στην πλειονότητά τους με προέλευση Λιθουανίας.
Η διάθεση των ειδών αυτών απαγορεύεται για προληπτικούς λόγους, ενώ ο ΕΟΦ καλεί τις εταιρείες που τυχόν τα διακινούν στην ελληνική αγορά να τα αποσύρουν και να ενημερώσουν τους καταναλωτές που τα έχουν ήδη αγοράσει να μην τα χρησιμοποιήσουν.
Σε κάποιες περιπτώσεις, διαπιστώνεται ότι τα προϊόντα περιέχουν χημικές ουσίες που ευθύνονται για εκδήλωση αλλεργιών. Ορισμένα άλλα καλλλυντικά περιέχουν συστατικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν οθφαλμικά προβλήματα.
Πολλά από τα προϊόντα που ανακαλούνται θεωρούνται επικίνδυνα για τα παιδιά αφού, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ, η συσκευασία, το σχήμα, το χρώμα και η μυρωδιά τους, θα μπορούσαν να «δελεάσουν» τα μικρά παιδιά και να τα βάλουν το στόμα τους ή και να τα καταπιούν.
Για ένα προϊόν μάλιστα αναφέρεται: «λόγω της παρουσίασης του, το προϊόν θα μπορούσε εσφαλμένα να
θεωρηθεί ως ρόφημα γιαουρτιού. Συνεπώς, τα παιδιά θα μπορούσαν να το καταπιούν και να υποστούν χημική πνευμονία»!
θεωρηθεί ως ρόφημα γιαουρτιού. Συνεπώς, τα παιδιά θα μπορούσαν να το καταπιούν και να υποστούν χημική πνευμονία»!
Σε όλες, δε, τις περιπτώσεις διαπιστώνονται παρεκκλίσεις απο τους ισχύοντες κανονισμούς.
Δείτε τον κατάλογο με όλα τα καλλυντικά που αποσύρονται.
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.




