Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ: Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ και κατέκτησε το νταμπλ

Μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε νικητής και στον

τελικό του Κυπέλλου. Ο Δικέφαλος του Βορρά με γκολ του Άκπομ στο 45’+1′ νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο και έγραψε ιστορία, κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Αυτό ήταν το έβδομο Κύπελλο που κατακτά η ομάδα της Θεσσαλονίκης και το τρίτο διαδοχικό, ύστερα από αυτά του 2017 και του 2018, πάλι κόντρα στην Ένωση.

Πάμε να δούμε τα τέσσερα στοιχεία που κρατήσαμε από τον αγώνα στο ΟΑΚΑ.

1. Ο ΑΚΠΟΜ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΓΥΡΙΣΤΟ ΚΑΙ VAR

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσε εντολή στους παίκτες του ΠΑΟΚ να πιέσουν από την αρχή του αγώνα και να είναι αυτοί που θα έχουν την κατοχή της μπάλας. Ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν πράγματι πιο δραστήριος, αλλά μέχρι τα πρώτα δέκα λεπτά. Θα ισορροπούσαν ξανά από το ημίωρο της αναμέτρησης και μετά. Η ΑΕΚ από τη μεριά της, που και αυτή κατέβηκε με 4-2-3-1, επεδίωκε να τροφοδοτεί τον Πόνσε στη γραμμή κρούσης και ο Αργεντινός ήταν αυτός που επιχείρησε την πρώτη τελική, όταν στο 6′ το πλασέ του πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Το πρώτο ημίχρονο είχε δύο διακοπές για τραυματισμούς.
Η πρώτη στο 13′ όταν ο Άκπομ πάτησε στο χέρι τον Μπάρκα και η δεύτερη στο 28′, όταν ο Λιβάγια κλώτσησε με δύναμη, άθελά του, το χέρι του Βαρέλα. Ισορροπημένο το πρώτο μισό, δίχως άξιες αναφοράς τελικές. Καλύτερη από όλες αυτή του 36′, όταν ο Μπάρκας εξουδετέρωσε το σουτ του Άκπομ από έξοχη ενέργεια του Ζαμπά. Ενώ όλα έδειχναν ότι πάμε στα αποδυτήρια με το 0-0, με δύο ομάδες που έπαιζαν ιδιαίτερα προσεκτικά στα μετόπισθεν, ενίοτε και σκληρά, ο ΠΑΟΚ με την εξυπνάδα και την σπιρτάδα του Πέλκα κατόρθωσε να βρει γκολ.

Ο αρχηγός των Θεσσαλονικέων πέρασε ανάμεσα σε Λιβάγια και Χουλτ, έκανε το γύρισμα και ο Άκπομ με γυριστό έγραψε το 1-0 στο 45’+1′. Ο Γερμανός διαιτητής Felix Zwayer με τη βοήθεια του VAR ενημερώθηκε ότι ο Άγγλος δεν ήταν οφσάιντ και το γκολ μέτρησε. Το ισορροπημένο πρώτο 45λεπτο (είχαν δοθεί τρία λεπτά καθυστερήσεων) έκλεισε με κατοχή μπάλας μοιρασμένη (50-50), με πέντε τελικές του ΠΑΟΚ και τρεις της ΑΕΚ).

2. ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΝΣΕ – ΖΑΜΠΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΒΑΪΕΡ ΣΤΟ ΜΟΝΙΤΟΡ

Η ΑΕΚ ήταν υποχρεωμένη να βγει μπροστά για να ισοφαρίσει. Η Ένωση έφτασε πολύ κοντά στο 1-1 στο 52′, όταν από κάθετη του Μάνταλου στον Πόνσε, το πλασέ του Αργεντινού “έβγαλε” ο Πασχαλάκης. Ο ΠΑΟΚ απάντησε ένα λεπτό μετά, αλλά το κακό πλασέ του Ζαμπά απέκρουσε ο Μπάρκας. Στο 54′ η Ένωση ζήτησε πέναλτι για χέρι του Κάνιας. Ο ρέφερι έκανε αυτή τη φορά ο ίδιος χρήση του VAR. Πλησίασε το μόνιτορ, αφού πρώτα απομάκρυνε από δίπλα του τους ποδοσφαιριστές, ζητώντας τους να ηρεμήσουν, και αφού τσέκαρε, έκρινε πως δεν υπήρξε παράβαση.

Τα λεπτά περνούσαν, η ΑΕΚ αδυνατούσε να βρει τρόπο να διασπάσει την πολύ καλά οργανωμένη άμυνα του ΠΑΟΚ, παρότι ο Βαρέλα εξακολουθούσε να υποφέρει στο αριστερό χέρι από την κλωτσιά που είχε δεχτεί στο πρώτο μέρος.

3. ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Βλέποντας την αδυναμία της ΑΕΚ να σκοράρει, ο Μανόλο Χιμένεθ πέρασε εκτός αγώνα τον Μπακασέτα στο 71′ και στη θέση του μπήκε ο Γκάλο. Το 4-2-3-1 έγινε 3-5-2, με στόπερ τους Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι και Μπακάκη, με δεξιό μπακ – χαφ τον Γκάλο και τον Χουλτ να καλύπτει την αριστερή πλευρά. Στο 77′ ο Ισπανός έριξε και τον Μπογέ, αντί του Κρίστιτσιτς, θέλοντας να κάνει ακόμα πιο επιθετική την ομάδα του.
Όταν στο 80′ μπήκε ο Γαλανόπουλος αντί του Μπακάκη, η άμυνα της Ένωσης επέστρεψε ξανά σε τετράδα. Οι “κιτρινόμαυροι” αδυνατούσαν να διασπάσουν την άμυνα του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου, την ίδια ώρα που ο Ανδαλουσιάνος ανακάτευε την τράπουλα, εκείνος δεν αποχωριζόταν το 4-2-3-1. Αντί του Ζαμπά ο Λημνιός, ενώ όταν στο 80′ χτύπησε ο Πέλκας, στη θέση του μπήκε ο Ολιβέιρα παίζοντας θέση πίσω από τον Άκπομ.

4. ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΒΗΣΤΑ ΤΟ 1-0 ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΠΑΟΚ κρατούσε το 1-0 και μάλιστα δίχως να υποστεί ιδιαίτερη πίεση. Ο Δικέφαλος έπαιζε μυαλωμένα, με αφοσίωση και η εστία του Πασχαλάκη δεν απειλήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Για την ακρίβεια, οι Θεσσαλονικείς διατήρησαν το προβάδισμα χωρίς να… καρδιοχτυπήσουν, χωρίς η ΑΕΚ να τους ρίξει στα… σκοινιά. Ο Λουτσέσκου στα τελευταία λεπτά “φόρτωσε” την άμυνα με τον Ίνγκασον και το 1-0 έμεινε μέχρι το 90’+7′, οπότε και ο Γερμανός διαιτητής σφύριξε τη λήξη του τελικού. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το νταμπλ, το πρώτο της ιστορίας του, και το τρίτο σερί Κύπελλο.

Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

Απάντηση