Τα δύο «μέτωπα» της οικογένειας Στέγγου για το Πόρτο Καρράς

Το «κλείσιμο» της χρηματοδότησης με τον ξένο επενδυτικό οίκο για την

απαραίτητη χρηματοοικονομική ανάσα ώστε να καλυφθούν υποχρεώσεις και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δανεισμού για το Πόρτο Καρράς και οι διαδικασίες για την εξασφάλιση επενδυτή, στο πλαίσιο του πωλητηρίου που έχει αναρτηθεί ήδη από τις αρχές του έτους στο ιστορικό τουριστικό συγκρότημα της Χαλκιδικής, είναι τα δύο ανοικτά ζητήματα που «τρέχει» αυτή την στιγμή παράλληλα η διοίκηση της οικογένειας Στέγγου.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση των 45 εκατ. ευρώ από τον ξένο οίκο- η διοίκηση Στέγγου πραγματοποιεί αυτή την στιγμή συζητήσεις για τον σκοπό αυτό με τη Fortress- θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερο χρόνο στον όμιλο, ο οποίος εξακολουθεί τις συζητήσεις με ενδιαφερομένους για το συγκρότημα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθές, ενέκρινε τη μεταφορά σε θυγατρική που θα εδρεύει στην Κύπρο των μετοχών που κατέχει η Τεχνική Ολυμπιακή στο Πόρτο Καρράς.
«Το διοικητικό συμβούλιο, εξετάζοντας εναλλακτικές μεθόδους αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου διαπίστωσε την αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρεται σχετικά.
«Στο πλαίσιο συζητήσεων με πιστωτικά ιδρύματα και λοιπά χρηματοδοτικά σχήματα της αλλοδαπής έγινε αντιληπτό ότι η από την Τεχνική Ολυμπιακή εισφορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Πόρτο Καρράς σε 100% θυγατρική της εταιρείας καθιστά πιο ευέλικτη τη χρηματοδότηση του ομίλου και ειδικότερα της Τεχνική Ολυμπιακή και της Πόρτο Καρράς. Επιπλέον, η εισφορά των μετοχών της Πόρτο Καρράς θα επιτρέψει την περαιτέρω αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου σε συναφείς κλάδους και θα διευκολύνει τυχόν μελλοντικές επενδυτικές δυνατότητες αυτού».
Η γενική συνέλευση χθες ενέκρινε την εισφορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Πόρτο Καρράς που κατέχει η εταιρεία στην 100% υπό ίδρυση θυγατρική αυτής με την επωνυμία «T.O. INTERNATIONAL HOLDING Ltd» που θα εδρεύει στην Κύπρο. Επισημαίνεται εδώ ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους της διοίκησης, η Κύπρος επελέγη, δεδομένου ότι οι σύμβουλοι και η ίδια η Fortress έχει ζητήσει να εδρεύει η νέα εταιρεία εκτός Ελλάδος, ενώ επί του παρόντος οι όροι του δανείου είναι υπό διαπραγμάτευση.
Το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» της χρηματοδότησης είναι επί του παρόντος ανοικτό, ωστόσο βούληση των εμπλεκομένων μερών είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.
Οι διαδικασίες για την πώληση
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερομένους αγοραστές για το Πόρτο Καρράς, για το οποίο όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ακόμη και αυτό της συνεπένδυσης ή συνδιαχείρισης του συγκροτήματος. «Οι δύο διαδικασίες, για τον δανεισμό και για την πώληση δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ωστόσο οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Πόρτο Καρράς είναι δεδομένες και τρέχουν, έως ότου υπάρξει συμφωνία με ενδιαφερόμενο επενδυτή», αναφέρουν εκπρόσωποι της διοίκησης, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί ανεπίσημα μέχρι στιγμής είναι αυτά της ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Οlayan που διαχειρίζεται την Costa Navarino, της Goldman Sachs με την Μarriott, παλιότερα της αμερικανικής Hines και πιο πρόσφατα του Ιβάν Σαββίδη.
Εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση από την Fortress, ο όμιλος καλύπτει φορολογικές, ασφαλιστικές αλλά και τραπεζικές υποχρεώσεις (ο τραπεζικός δανεισμός της Πόρτο Καρράς διαμορφώνεται στα πέριξ των 23 εκατ. ευρώ), κερδίζοντας παράλληλα χρόνο και για την πώληση του συγκροτήματος, το οποίο έχει και το πλεονέκτημα της δυνατότητας κατασκευής των 526, συνολικά, πολυτελών κατοικιών. Οι κατοικίες μάλιστα φαίνεται ότι αποτελούν το δέλεαρ για τους επενδυτές και στο σημείο αυτό επικεντρώνονται και οι συζητήσεις με τη διοίκηση Στέγγου περί συνεπένδυσης- συνδιαχείρισης. Οσον αφορά το ίδιο το συγκρότημα, σε σχέση με πέρυσι οι κρατήσεις κινούνται φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα, ακολουθώνοντας τη γενικότερη τάση της αγοράς στη Βόρεια Ελλάδα.
Το «πωλητήριο» στο συγκρότημα της Χαλκιδικής, είχε ανακοινωθεί στις αρχές του 2019, ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε πιο πολύπλοκο και χρονοβόρο του αναμενομένου. Σημειωτέον ότι στα βιβλία της Τεχνική Ολυμπιακή, που ελέγχει σε ποσοστό 88,42% το Πόρτο Καρράς, η αποτίμηση στο τέλος του 2018 είναι στα 266 εκατ. ευρώ, νούμερο που ανεβάζει την αξία για το 100% στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: