Απ. Πάνας: ”Να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των ‘’ελληνοποιήσεων’’ αγροτικών προϊόντων”

Με ερώτηση που κατέθεσε ο Απόστολος Πάνας – Βουλευτής Χαλκιδικής

ΚΙΝ.ΑΛ ως Επικεφαλής με άλλους 13 Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, επαναφέρει το φλέγον ζήτημα των ‘’ελληνοποιήσεων’’ αγροτικών προϊόντων, εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη προστασίας των συμφερόντων των παραγωγών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και των καταναλωτών καθώς πολλά από τα φερόμενα ως ελληνικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

“Καλώ, όντας υπεύθυνος για τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής τους αρμόδιους Υπουργούς να πάρουν θέση και να διευκρινίσουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν την τεράστια ζημία στα συμφέροντα των παραγωγών αλλά και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς πολλά από αυτά τα εδώδιμα προϊόντα έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.”, δήλωσε ο κ. Πάνας
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
‘’ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1)Αγροτικής Ανάπτυξης, κο Μαυρουδή Βορίδη
2) Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα
3) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη
4)Υγείας, κο Βασίλειο Κικίλια
Θέμα: «Ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων»
Κύριοι Υπουργοί,
Σάλο προκαλούν σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων απειλούν την δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, καθημερινό είναι το φαινόμενο όπου τόνοι αγροτικών προϊόντων προερχόμενα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα.
Οι περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και διαρκούς παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας είναι πολυάριθμες με ευθεία οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα. Επιπλέον, εξαπατώνται οι καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται ως ελληνικά τιμολογούνται και ως ελληνικά με αποτέλεσμα η τιμή να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική ποιότητά τους.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή.
Παρόλο που ο ΕΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη να εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις του και να δίνει στη δημοσιότητα παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων προκειμένου να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται χαρακτηρίζονται μάλλον ανεπαρκείς. Παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τονίζουν ότι οι έλεγχοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά δύο μήνες.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους ελέγχους, την προστασία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων;
2.Πώς το Υπουργείο διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση εδώδιμων προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Απόστολος Πάνας
Κώστας Σκανδαλίδης
Μιχάλης Κατρίνης
Ανδρέας Πουλάς
Νάντια Γιαννακοπούλου
Χρήστος Γκόκας
Αχμέτ Ιλχάν
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χαρά Κεφαλίδου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μπαράν Μπουρχάν
Γεώργιος Φραγγίδης ‘’

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: