ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ…

Πολύ… «σουξέ» έκανε το Σαββατοκύριακο ένα άρθρο με τον τίτλο «Εξορυκτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική:

“Χρυσές χορηγίες για θεάματα – ταφόπλακα για την υγεία”»… Το υπογράφει το «Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης» και οι κάτωθι φορείς: ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), ΠΑΣΟΝΟΠ (Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού), ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), ΕΙΝΚΥΧ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής), ΕΙΝΑ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας)!

Το άρθρο κινείται σε δύο επίπεδα: Επισημαίνει «τους κινδύνους της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα ορυχεία χρυσού για την υγεία τόσο των εργαζομένων σε αυτές όσο και των κατοίκων των περιοχών που πραγματοποιούνται»! και… κατακεραυνώνει την Ελληνικός Χρυσός για τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης και τις χορηγίες: «Οι χορηγίες της Ελληνικός Χρυσός σε εκθέσεις πολιτισμικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που τελούν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, οι χορηγίες σε φεστιβάλ για την υγεία, οι διοργανώσεις για τον αθλητισμό, οι επιχορηγήσεις σε συλλόγους και συλλογικότητες είναι οι σύγχρονες χάντρες, τα σύγχρονα καθρεφτάκια, που προσφέρονται σε όλους εμάς, τους ιθαγενείς, για να μην αντιδράσουμε στην καταστρεπτική δραστηριότητα της εξόρυξης».!!!
Επειδή γνωρίσαμε ποιοι κρύβονται πίσω από τις ανακοινώσεις του «Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης», δεν θα μακρηγορήσω. Θα επισημάνω απλώς δύο σημεία:
1: Το γραφικό άρθρο μιλά για ορυχεία χρυσού και τις «καταστροφικές» τους επιπτώσεις, ενώ ως γνωστόν στην Ελλάδα –τουλάχιστον μέχρι εχθές–, δεν έχουμε ορυχεία χρυσού… Πως και που διαπιστώθηκαν όλες αυτές οι καταστροφικές συνέπειες; Σε τρίτες χώρες, μήπως, την περασμένη τριακονταετία;
2: Αν οι συντάκτες θεωρούν το Πανεπιστήμιο ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ιθαγενείς», που με χάντρες και καθρεφτάκια δεν αντιδρούν «στην καταστρεπτική δραστηριότητα της εξόρυξης», καλά θα κάνουν να υπογράφουν επώνυμα, να ξέρουμε και ποιοι είναι. Ή να θεωρήσω ότι η ευθύνη των ανακοινώσεων βαρύνει τα Προεδρεία των φορέων; (Ανάθεμα κι αν διάβασαν ποτέ τι τους έδωσαν να συνυπογράψουν…).

Απάντηση