ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΟΕΙΔΗ

Μετά την εμφάνιση 18 εστιών καταρροϊκού πυρετού, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στη χώρα μας, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην Π.Ε. Πέλλας, οδηγούμαστε στη λήψη πρόσθετων μέτρων και συστάσεων.

Η Χαλκιδική ανήκει στην Ζώνη Επιτήρησης των 150 Km από την πιο κοντινή εστία και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για την μετακίνηση του ζωικού κεφαλαίου.

Όπως ήδη, με Δελτίο Τύπου από τις αρχές Αυγούστου, το τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χαλκιδικής ενημέρωσε κυρίως τους εκτροφείς προβάτων και βοοειδών, αλλά και με προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία στον καθένα, είναι αναγκαία η εφαρμογή και ατομικών μέτρων προστασίας.

Πρόκειται για ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Στα βοοειδή σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα (τα βοοειδή συνήθως δεν νοσούν και παραμένουν φορείς). Στα πρόβατα η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κατάπτωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη και το πρόσωπο, έντονη υπεραιμία των βλεννογόνων, ρινικό έκκριμα, χωλότητα (κουτσαίνονται) και αδυνάτισμα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα απ’ ότι τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα.

Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μεγάλη σημασία για την εξάλειψη της νόσου έχει η καταπολέμηση των εντόμων που φέρουν την νόσο. Συστήνεται ο ψεκασμός των ζώων με κατάλληλα εντομοαπωθητικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου καθώς επίσης και ο ψεκασμός όλων των χώρων, των σκευών και των αντικειμένων εντός και εκτός της εκτροφής. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση της κόπρου και την αντικατάστασή της με καθαρή στρωμνή και ο καλός ψεκασμός των τοίχων των εγκαταστάσεων και των περιοχών με αυξημένη υγρασία (λασπώδες έδαφος) και των κοπροσωρών.

Να σημειώσουμε ότι οι ανάλογοι ψεκασμοί που εκτελούνται από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο, η εφαρμογή τους όμως εστιάζεται στις περιαστικές περιοχές και τα υδατορέματα, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και είναι αδύνατο να καλύψουν το συνολικό εύρος των κτηνοτροφικών περιοχών.

Επιπροσθέτως, επιστημονικά δεδομένα, που παρουσιάστηκαν σε εντομολογικό συνέδριο, αποδεικνύουν την ανάπτυξη δύο μηχανισμών ανθεκτικότητας και εθισμού στους πληθυσμούς των κουνουπιών. Για τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαία και η επέμβαση καθενός εκτροφέα στα ζώα και στις εγκαταστάσεις του με εντομοαπωθητικές και εντομοκτόνες ουσίες.

Με την Αριθμ. 1777/211994 / 7-8-2020 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων για την προληπτική εφαρμογή εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων από τους εκτροφείς. Για το λόγο αυτό και σε αναμονή περαιτέρω διευκρινήσεων, παρακαλώ τους εκτροφείς να διατηρούν στο αρχείο τους τα παραστατικά από την συνταγογράφηση, αγορά και εφαρμογή των σχετικών σκευασμάτων.

Επιπλέον, η Κεντρική Αρμόδια Αρχή του ΥΠΑΑΤ διερευνά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εμβολιασμού ζώων ειδών ευαίσθητων στη νόσο για τον ορότυπο 4, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου και εξετάζει συνεχώς τα προς εφαρμογή μέτρα, με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης του νοσήματος.

Σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνείτε με τα κατά τόπους κτηνιατρεία ή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής στα τηλ.2371351489, 2371351313

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Χαλκιδικής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: