Η ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΥΤΗΣ:ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ
ΜΟΝΤΑΖ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Η ιστορία της Ουρανούπολης στον παρακάτω σύνδεσμο:

                                      ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

H ύπαρξη θεμελιώσεων, οι οποίες υπάρχουν καταποντισμένες έμπροσθεν της συστάδας νησιών, που αποκαλούνται σήμερα Δρένια, σε βάθος 5 – 15 μέτρων, οι ρωμαϊκοί τάφοι που ανέσκαψε ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος σε αγροτική περιοχή, οι ενδείξεις ελληνιστικών κτιρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού καθώς και η ύπαρξη θεμελίων τείχους που διασώζονταν έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από το σημερινό χωριό στα σύνορα του Αγίου όρους, παραπέμπουν και υποδηλώνουν την ύπαρξη πόλεως στην περιοχή και τη συνεχή κατοίκησή της, έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Επίσης η παλαιότερη ονομασία του μεγαλύτερου από τα νησιά των Δρενίων, ως ‘’Νήσος της Αρτέμιδος’’ και η ύπαρξη εκεί μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες θεμελίων κτιρίου, μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι εκεί υπήρχε ιερό της θεάς Αρτέμιδος, προστάτιδας του κυνηγιού και αδερφής του Απόλλωνα.
Πολύ πιθανόν να πρόκειται για την αρχαία πόλη ‘’Ακρόθωοι’’ , η οποία σύμφωνα με αναφορά από χαμένο έργο του Θεοφράστου, την οποία διασώζει ο Σιμπλίκιος, η πόλη βυθίστηκε και καταποντίστηκε στη θάλασσα από καταστροφικό σεισμό που προκάλεσαν οι Θεοί ως τιμωρία για την ασέβεια και την παροιμιώδη αθεία των κατοίκων της.
Πράγματι μια στενή λωρίδα γης, στην οποία υπάρχει ένδειξη κατοίκησης και η οποία ένωνε την σημερινή Ουρανούπολη με τα Δρένια, φαίνεται ότι έχει καταποντιστεί από σεισμό. Άλλωστε η περιοχή φημίζεται για την κατά καιρούς έντονη σεισμικότητα της.

Απάντηση