Δώρο Χριστουγέννων: Τι προβλέπει η τελική διάταξη – Πώς θα υπολογιστεί φέτος

ιδικό μοντέλο καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων για φέτος στους εργαζόμενους που έχουν μπει σε αναστολή θεσμοθετείται με τοπολυνομοσχέδιο – σκούπα για τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά χθες, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, το βράδυ.

Όπως αποκάλυψε το Open, το μίνι εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει και ρύθμιση για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ρύθμιση προβλέπει ότι:

  • το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας
  • βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος ως τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα

Με την φόρμουλα αυτή το Δώρο Χριστουγέννων θα είναι φέτος «ψαλιδισμένο» για όσους μισθωτούς μπήκαν σε αναστολή, ιδιαίτερα για όσους τέθηκαν σε αναστολή πάνω από 2 ή 3 μήνες εντός του 8μηνου Μάιος – Δεκέμβριος. Αυτό συμβαίνει καθώς το Δώρο θα υπολογιστεί για τους μήνες της αναστολής επί των 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου πριν την αναστολή της σύμβασης.

Το Δώρο πάντως θα καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου. Το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 υπολογίζεται, όπως κάθε χρόνο, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος. Ευνοημένοι δεν αποκλείεται να βγουν μόνο οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας – με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση – και με μισθούς κάτω των 534 ευρώ το μήνα.  

ethnos.gr

Απάντηση