Πάνας σε Βορίδη στη Βουλή: “ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ”

Πάνας σε Βορίδη στη Βουλή:

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Απόστολου Πάνα

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ανάδειξη των προβλημάτων και ελλείψεων στη Χαλκιδική, ο βουλευτής Απόστολος Πάνας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση που είχε ως κύριο θέμα το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές της επιτραπέζιας ελιάς και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Χαλκιδικής.

Η επίκαιρη ερώτηση ήρθε σε συνέχεια των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που προέβη ο βουλευτής για τους μετακλητούς εργάτες γης με κύριο μέλημα την ανάδειξη και τη λύση ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς. Ειδικότερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής φέρνοντας για πρώτη φορά το εν λόγω ζήτημα στη βουλή, παρουσίασε την κατάσταση που έχει προκληθεί λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος με αποκορύφωμα τις φετινές πολύ χαμηλές τιμές του προϊόντος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πάνας ανέφερε «Είναι πάρα πολύ άσχημο ο παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς, να δίνει το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές πρέπει να σεβαστούμε τον αγώνα και των ιδρώτα των παραγωγών ».

Από τη πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Μ. Βορίδης αναγνώρισε το πρόβλημα και ανέφερε ότι έχει γίνει αίτημα ενισχύσεως της επιτραπέζιας ελιάς προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί δηλώνοντας ότι είναι απόφαση να ενισχύσει την επιτραπέζια ελιά με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων.

Ο κ. Πάνας επισήμανε «Σήμερα μέσω της κατάθεσης της επίκαιρης αυτής ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη, θέλησα να αναδείξω το σημαντικό πρόβλημα της χαμηλής τιμής της επιτραπέζιας ελιάς, το οποίο επηρεάζει την τοπική οικονομία και να ενημερωθώ από τον Υπουργό για τις προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς την στήριξη των ελαιοπαραγωγών. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε επίσημη τοποθέτηση από τον ίδιο τον Υπουργό ότι έχει παρθεί απόφαση ενισχύσεις των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς. Με την κοινοβουλευτική μου πρωτοβουλία άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο στο θέμα αυτό που απασχολεί χιλιάδες Χαλκιδικιώτες και έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Παρόλα αυτά όμως αυτό δε φτάνει καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει ο τρόπος , το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της εν λόγω ενίσχυσης. Από τη πλευρά μου θα παρακολουθώ το θέμα καθώς θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να επιταχύνει τις διαδικασίες ενίσχυσης της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και να επικεντρωθεί σε ενέργειες για την ανάδειξη της ελιάς ως εθνικό προϊόν που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια».

Αναλυτικά η ανάπτυξη της Επίκαιρης Ερώτησης του κου Πάνα είχε ως εξής:

(Πρωτολογία)

Κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μια φορά οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό και συγκεκριμένα οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην Χαλκιδική. Οι τιμές που λαμβάνουν από τους μεταποιητές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και μετά βίας καλύπτουν το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά κάθε χρόνο. Η επίκληση στην ύπαρξη αποθεμάτων ελιάς, σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές που υποβάθμισαν το προϊόν, οδηγήσαν σε πολύ χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα αυτοί βρίσκονται σε απόγνωση. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε σημαντικά και από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, καθώς μειώθηκε η ζήτηση του προϊόντος, σε διεθνές επίπεδο, ως απόρροια της μειωμένης κινητικότητας του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, οι μεθοδεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στην μεταποίηση και διακίνηση ελιάς, συνέβαλαν στην διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, μια πρακτική που συνηθίζεται διαχρονικά, δημιουργώντας σημαντικές πιέσεις στους παραγωγούς.

Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί δυσκολεύτηκαν να βρουν εργάτες γης, λόγω της επικρατούσας κατάστασης με την υγειονομική κρίση και της ολιγωρίας που επιδείξατε στο ζήτημα αυτό, ενώ κλήθηκαν να επωμιστούν και το κόστος του τεστ κορωνοϊού, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Οι φορείς των ελαιοπαραγωγών έχουν θέσει τα ζητήματα αυτά εγκαίρως, επισημαίνοντας την απουσία ελέγχων στην αγορά, την ασυδοσία, καθώς και την πτώση της κατανάλωσης λόγω της μη λειτουργίας της εστίασης, αλλά και της πτώσης του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, έως και σήμερα δεν υπήρξε καμία στήριξη προς αυτούς, έτσι ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν αναπόσπαστα και να μπορούν να καλύπτουν επαρκώς το σύνολο των υποχρεώσεών τους. Αντίθετα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα υπάρξει στήριξη μόνο της ελαιοποιήσιμης ελιάς καθώς και της ελιάς διπλής κατεύθυνσης, με την στήριξη αυτή να αφορά κυρίως παραγωγούς που διαθέτουν αρκετά στρέμματα, κάτι που στην περιοχή της Χαλκιδικής δεν είναι κανόνας, εκτός αν θέλετε η στήριξη να μείνει στα όρια του «φιλοδωρήματος».

Μπορείτε λοιπόν να μας πείτε γιατί καθυστέρησε η υποβολή του φακέλου στην ΕΕ για έγκριση και ποιο ποσοστό της απώλειας εισοδήματος θα καλύψει αυτό το μέτρο; Πότε θα εφαρμοστεί χρονικά; Θα αφορά τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς;

(Δευτερολογία)

Κύριε Υπουργέ,

Σήμερα εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι ελαιοπαραγωγοί χρειάζονται ουσιαστικά στήριξη για να μπορέσουν να μετριάσουν τις απώλειες εισοδήματος. Ιδίως για την περιοχή της Χαλκιδικής, η στήριξη της βρώσιμης ελιάς είναι αναγκαία, καθώς δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η βρώσιμη ελιά απαιτεί σημαντικά υψηλότερο κόστος σε σχέση με την ελαιοπήσιμη, καθώς θα πρέπει να πληροί τις αναγκαίες ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ στην περιοχή της Χαλκιδικής ασχολείται μεγάλο τμήμα του αγροτικού κόσμου.  Ακόμη, η στήριξη θα πρέπει να υπάρξει καθώς η περιοχή της Χαλκιδικής έχει δεχθεί φέτος σημαντικό πλήγμα λόγω της υγειονομικής κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα και τα έσοδα από τον τουρισμό, που αποτελεί την δεύτερη κυριότερη δραστηριότητα κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δέχεται τεράστιες πιέσεις η τοπική οικονομία.

Πέρα από την υποστήριξη των παραγωγών στα πλαίσια της φετινής δύσκολης συγκυρίας, θα πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί μια υγιής αγορά και στον τομέα της ελιάς, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να λάβει προστιθέμενη αξία, δημιουργώντας βιώσιμα εισοδήματα για τους παραγωγούς αυτής. Στα πλαίσια αυτά, παρά το θεσμικό πλαίσιο είναι αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεταιριστικής δράσης, με τρόπο ουσιώδη, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω οικονομιών κλίμακας. Έτσι θα μπορέσει να αυξηθεί επιτέλους και η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, η οποία έως και σήμερα είναι ανύπαρκτη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το προϊόν της ελιάς είναι ευαλοίωτο.

 Ποιες ενέργειες σκοπεύεται να κάνετε για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο;

Απάντηση