«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ ΣΕ Β.ΚΙΚΙΚΛΙΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

Σε πολλαπλή Κοινοβουλευτική Παρέμβαση με ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προχώρησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία ζητά από τον Υπουργό Υγείας να εκθέσει μέσω εγγράφων πληροφορίες για τη γενική κατάσταση και τον αριθμό του προσωπικού του Γ.Ν.Χαλκιδικής και των Νοσοκομείων της χώρας , των Κ.Υ. όπως και των ΤΟΜΥ της 4ης Υ.Π.Ε. στην παρούσα κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ζητά πληροφορίες για τις κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, τους θαλάμους αρνητικής πίεσης που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για την αύξηση και ενίσχυσή τους. Παράλληλα ζητούνται οι εκτιμήσεις των Διοικήσεων των ΥΠΕ και τονίζεται η ανάγκη αναμόρφωσης των Νοσοκομείων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Στην παρέμβαση τονίζεται μάλιστα, πως πλήθος είναι οι επισημάνσεις και τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, όσο και των Διευθυντών των Μονάδων Υγείας, πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, οι οποίες καλύπτονται αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση με επικουρικό προσωπικό και προσωπικό ορισμένου χρόνου με καθεστώς διαρκών παρατάσεων συμβάσεων. Πολλά Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής μάλιστα αδυνατούν να υποστηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους.

Ο Βουλευτής επισημαίνει, πως παρόλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, οι Δομές Υγείας της Χαλκιδικής αλλά και της επικράτειας, καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην περίθαλψη και νοσηλεία των κρουσμάτων COVID-10 σε συνθήκες εντελώς πρωτόγνωρες υγειονομικά για τη χώρα μας.

Ο κ. Πάνας σημειώνει: «Με την κοινοβουλευτική μου παρέμβαση μαζί με τους συναδέλφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, ζητώ αυτή τη φορά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, να παρουσιάσει τον επιτελικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τη συνολική κατάσταση των Δομών Υγείας της Χαλκιδικής και της επικράτειας και να προχωρήσει  σε πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού».

Το ακριβές κείμενο  της ΕΡΩΤΗΣΗΣ έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ : τον Υπουργό Υγείας κ.Κικίλια Βασίλειο

11.11.2020

«Θέμα: Κατάσταση προσωπικού των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της 4ης ΥΠΕ»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ίδρυση του, εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες περίπου αποτελεί το θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας εξασφαλίζοντας επάξια την υγειονομική περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών. Ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε οι δημόσιες δομές υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ)  και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ, παρόλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην περίθαλψη και νοσηλεία των κρουσμάτων COVID-10 σε συνθήκες εντελώς πρωτόγνωρες υγειονομικά για τη χώρα μας.                      

Επιπλέον, η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και τις ΤΟΜΥ της χώρας, τις οποίες η κυβέρνηση αρκείται να καλύπτει με προχειρότητες, μπαλώματα, και υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού που παραμένουν λόγια του αέρα.

Στον ένα(1) περίπου χρόνο διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την πεπατημένη του Σύριζα με την εμβαλωματική πολιτική και το μόνο που έχει κάνει στην κατεύθυνση της στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας είναι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και προσωπικού ορισμένου χρόνου και οι διαρκείς παρατάσεις συμβάσεων ενώ δεν διστάζει να εντάξει στο ΕΣΥ τους ιδιώτες γιατρούς από το παράθυρο, ενισχύοντας έτσι την αντίληψη ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής της είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Η αποψίλωση και η αποδόμηση του ΕΣΥ όμως θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Αντίθετα χρειάζεται άμεσα να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει αρχικά την καταγραφή των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ)  και περιφερειακού τύπου, των ΤΟΜΥ και των ΥΠΕ.

Πλήθος άλλωστε είναι οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτών  και άλλων επαγγελμάτων υγείας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Πολλά Κέντρα Υγείας περιφερειακού τύπου αδυνατούν να υποστηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ προχώρησε από τον Απρίλιο η ανάθεση της Βουλής για  κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ, το υπουργείο Υγείας που είναι αρμόδιο για την στελέχωση τους, έφερε εσπευσμένα την τροπολογία μόλις προχθές, ένα (1) μήνα μετά τα εγκαίνια τους!

Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, καθώς το μόνιμο προσωπικό τους μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 17.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Δεδομένου ότι διατείνεστε ότι έχετε κάνει 10.206 προσλήψεις εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και στο ΕΣΥ έχουν ενταχθεί μόλις 471 γιατροί,

Δεδομένου ότι στο τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 800 έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ

Δεδομένου ο αριθμός των νοσηλευτών του ΕΣΥ είναι ο μικρότερος στην Ευρώπη, με αναλογία 3,3 ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 8,1.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1-Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα ιατρικού προσωπικού ανά Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ της 4ης ΥΠΕ και πόσες απ’ αυτές είναι καλυμμένες (μόνιμοι ή αορίστου) ανά ειδικότητα και με ποια σχέση εργασίας;

2- Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό ανά Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ της 4ης ΥΠΕ και ποιες απ’ αυτές είναι καλυμμένες (μόνιμοι ή αορίστου) ανά ειδικότητα και με ποια σχέση εργασίας;

3-Πόσες και ποιες αποχωρήσεις (λόγω συνταξιοδότησης κλπ.) ανά Νοσοκομείο και ανά Κέντρο Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου της 4ης ΥΠΕ και ανά κατηγορία και ειδικότητα αναμένονται για τα επόμενα δύο (2) χρόνια;

4-Πόσες και ποιες προσλήψεις προσωπικού (μόνιμου και αορίστου) ανά κατηγορία και ειδικότητα έχουν προκηρυχθεί (και με ποιες προκηρύξεις) ανά Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ της 4ης ΥΠΕ  και πόσες και ποιες έχουν προγραμματισθεί και πότε συγκεκριμένα θα προκηρυχθούν;

5-Τι άλλο προσωπικό έχει διατεθεί σε κάθε Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ της 4ης ΥΠΕ που δεν αντιστοιχεί σε οργανικές θέσεις και για πόσο διάστημα;

6-Πόσες οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα προβλέπονται για τις υπηρεσίες της 4ης ΥΠΕ και πόσες απ’ αυτές είναι καλυμμένες (μόνιμοι ή αορίστου) και τι άλλο προσωπικό που δεν είναι ενταγμένο σε οργανικές θέσεις έχει διατεθεί στις υπηρεσίες της 4ης ΥΠΕ και με ποια σχέση εργασίας και για ποιο διάστημα;

7-Ποια είναι η εκτίμηση της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ για την ανάγκη αναμόρφωσης των Οργανισμών Νοσοκομείων κλπ. για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών;

8-Πόσες κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ και θάλαμοι αρνητικής πίεσης υπάρχουν ανά Νοσοκομείο της 4ης ΥΠΕ και ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την αύξηση και ενίσχυσή τους;

Και παρακαλείσθε να καταθέσετε το σύνολο των εγγράφων και στοιχείων σχετικά με το ανωτέρω θέμα για την 4η ΥΠΕ και ανά ανά Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ της 4ης ΥΠΕ, προς ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

                                                                                                       Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                                             Πάνας Απόστολος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: