Η σεζόν “covid” 21 ξεκίνησε virtual από την WTM! Η Χαλκιδική δήλωσε παρούσα!

Με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω κυρίως της ανακοίνωσης των ενθαρρυντικών νέων για την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου ολοκληρώθηκε η διεθνής τουριστική έκθεση WTM 2020 του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε 9-11 Νοεμβρίου για πρώτη φορά εικονικά.

Η έκθεση που λόγω των περιοριστικών μέτρων διεξήχθη σε εικονικό επίπεδο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του τουριστικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο με τη συμμετοχή περίπου 1.200 εικονικών εκθετών και χιλιάδων επαγγελματιών.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής συμμετείχε και φέτος στην έκθεση ως συν-εκθέτης στο εικονικό περίπτερο της Ελλάδος. Από τις προκαθορισμένες συναντήσεις που πραγματοποίησαν τα στελέχη του Οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης προκύπτει το θετικό μήνυμα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα από ταξιδιωτικά γραφεία και ΤΟ του εξωτερικού που μέχρι το 2020 δεν είχαν στο πρόγραμμά τους την Ελλάδα αλλά εξειδικεύονταν σε μακρινά ταξίδια και τώρα αναζητούν νέους κοντινούς προορισμούς με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Η Χαλκιδική με τις «εξωτικές» της παραλίες, την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της και την εγγύτητα της ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που αναζητούν. Επίσης, ο ΤΟΧ σε επαφές που είχε με εξειδικευμένα βρετανικά πρακτορεία θεματικού τουρισμού, που δεν είχαν στο πρόγραμμα τους τη Χαλκιδική, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον προορισμό. Παράλληλα, αποτυπώθηκε η τάση που θέλει οι ταξιδιώτες να αναζητούν λιγότερο γνωστούς προορισμούς όπου δεν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση τουριστών, η προτίμηση τους να ταξιδεύουν σε μικρά γκρουπ με έμφαση στο θεματικό τουρισμό που προσφέρει εξωτερικές δραστηριότητες, στην επαφή με τον τοπικό πληθυσμό, την αυθεντικότητα σε συνδυασμό βέβαια με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το αίσθημα ασφάλειας σχετικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου “Μακεδονία” οι αφίξεις των Άγγλων το 2019 την περίοδο Μάιος – Οκτώβριος ήταν 196.191, ενώ για την ίδια περίοδο του 2020 καταγράφηκαν 44.938 αφίξεις.

Η Χαλκιδική υποδέχτηκε πέρυσι πολύ λιγότερους Άγγλους επισκέπτες σε σχέση με το 2019 καθώς η Jet2.com δεν συμπεριέλαβε -μεταξύ άλλων- ούτε το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” στο πτητικό της σχέδιο, ευελπιστεί φέτος να αναπληρώσει το “χαμένο” έδαφος έπειτα από την επιβεβαίωση των προθέσεων του Tour Operator ότι οι πτήσεις θα επανέλθουν το 2021.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Jet2 και συνεργάζονται στενά ώστε να διασφαλιστεί η επαναφορά των απευθείας πτήσεων και να προβούν σε κοινές δράσεις προβολής.

Συμπερασματικά, αυτό που αποκόμισαν τα στελέχη του Οργανισμού είναι ότι η τάση και η λαχτάρα για ταξίδια υπάρχει, κυρίως από τις νεότερες γενιές αλλά είναι πολύ νωρίς να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2021.

Απάντηση