Χαλκιδική: Διευκρινίσεις αναμένουν οι παραγωγοί ελάτων στον Ταξιάρχη

Σχετικά με τη μεταφορά των δένδρων στις πόλεις

Το μαγικό ελατόδασος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής αποτελεί πνεύμονα ζωής για την περιοχή και προσελκύει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πολλούς επισκέπτες. Στον Ταξιάρχη η πλειονότητα των περίπου 650 κατοίκων ασχολείται με την παραγωγή ελάτων.

Υπό άλλες συνθήκες στα τέλη Νοέμβρη οι ελατοπαραγωγοί θα ήταν έτοιμοι για τη διάθεση των δέντρων τους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις. Φέτος, ωστόσο, εξαιτίας του lockdown και των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού οι ελατοπαραγωγοί παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εξελίξεις και αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να διαθέσουν τα έλατα αλλά και για τον τρόπο πώλησής τους.

«Το 75% με 80% των χριστουγεννιάτικων δέντρων που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι έλατα που προέρχονται από τον Ταξιάρχη» αναφέρει μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο τρίτης γενιάς ελατοπαραγωγός, Γιώργος Βαγιωνάς.  «Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε οικογενειακώς αυτήν την επίπονη δουλειά  και δεν έχουμε άλλο εισόδημα. Αναμένουμε να μάθουμε τι θα συμβεί γιατί έχουμε μεν μία απόφαση έγκρισης λατομίας και διακίνησης δέντρων για τα τέλη του μήνα (από τις 27/11/2020), αλλά χρειαζόμαστε διευκρινίσεις για τη μεταφορά τους στις πόλεις».

Ο ίδιος τονίζει πως αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την προετοιμασία και τη διαδικασία της υλοτόμησης, φοβούμενοι ότι δε θα μπορέσουν να πουλήσουν τα δέντρα. Από την πλευρά των παραγωγών έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι, επισημαίνει ο καλλιεργητής.

«Τα τελευταία χρόνια η πώληση των ελάτων είχε σταθερά ανοδική πορεία, παρά την οικονομική κρίση. Φέτος είναι διαφορετικές οι συνθήκες και πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας, των οικογενειών μας και του κοινωνικού συνόλου» λέει χαρακτηριστικά.

Την «παρτίδα» – ή έστω ένα μέρος της – για τους ελατοπαραγωγούς θα σώσουν φέτος οι δήμοι.  Οι διοικήσεις των δήμων δεν πρόκειται να διοργανώσουν τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες γιορτές όμως ήδη υπάρχει ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Βαγιωνά, για δέντρα που θα στολίσουν τις πλατείες των ελληνικών πόλεων. Παράλληλα, καταλήγει, από τα μέσα του Νοεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι αποστολές ελάτων στην Κύπρο.

Πηγή: ert.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: