Lockdown: Πάμε για κλειστά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ τα Χριστούγεννα

Εκτός ελέγχου παραμένει η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα, ενώ οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Οι εισαγωγές είναι υπερδιπλάσιες από τα εξιτήρια, οι ΜΕΘ εξαντλούνται και ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα νοσοκομεία για να υποβληθεί σε τεστ.

Η Θεσσαλονίκη, που κλείνει δύο εβδομάδες σε καθεστώς ολικού απαγορευτικού, συνεχίζει να καταγράφει κάθε ημέρα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τόσο στις απλές κλίνες Covid, όσο και στις ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά, οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 142 από τις 533 συνολικά (ποσοστό 27%). Στη Θεσσαλονίκη, οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι μόλις 11 από τις 161 συνολικά (ποσοστό 7%).

Η δραματική κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράταση του lockdown και στα νέα μέτρα, ενώ ο Ελεύθερος Τύπος γράφει σήμερα ότι η γιορτές τα Χριστούγεννα θα γίνουν με κλειστά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Πλέον παίρνουν προβάδισμα τα σενάρια για παράταση της καραντίνας και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά.

Με αυτά τα στοιχεία, κι εφόσον τις επόμενες 10 ημέρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000, πολύ δύσκολα θα αρθεί το lockdown στο τέλος Νοεμβρίου.

Χθες, το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Mega είπε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε.

Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά για (τουλάχιστον) 15 μέρες προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.

Ουσιαστικά αυτά που εξετάζονται αφορούν σε τεχνικές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 50% στο 70% για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και να κοπούν επιλογές στα SMS. 

Απάντηση