Εμβόλιο κορονοϊού: Πρώτο αλλεργικό περιστατικό στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί

Πραγματοποιήθηκαν 471 εμβολιασμοί στην Ελλάδα και υπήρξε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 το απόγευμα της Δευτέρας (28/12), με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να χαρακτηρίζει το περιστατικό “μη σοβαρό” και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρει ότι αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Το αλλεργικό περιστατικό εμφανίστηκε σε έναν από τους συνολικά 471 εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι αλλεργικές αντιδράσεις αποτελούν μία ιδιαίτερα σπάνια παρενέργεια, ενώ εκτιμάται δε ότι εμφανίζονται 1-3 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

“Οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Επίσης δεν υπάρχει κάποια διαφορά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης ήπιας έως και πιο σοβαρής”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Απάντηση