Άρση μέτρων: Συνεδριάζει η επιτροπή του υπ. Υγείας – Στο επίκεντρο η χρήση μάσκας

Το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα άρση μέτρων με επίκεντρο αυτό της χρήσης μάσκας αναμένεται να συζητήσουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Την πορεία της πανδημίας και τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊο στην Ελλάδα αναμένεται να εξετάσουν στη σημερινή τους συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με τις πληροφορίες να θέλουν στο επίκεντρο της νέας άρσης μέτρων να βρίσκεται η χρήση μάσκας

Συγκεκριμένα αυτό που πιθανότατα θα εξεταστεί είναι το αν και κατά πόσο πρέπει να αρθεί το μέτρο της καθολικής και υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεδομένου ότι, όπως είπε χθες, Τρίτη, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα χαλαρώσουν.

Κατά πληροφορίες το μοντέλο που θα συζητηθεί για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι αυτό που εφαρμόστηκε και πέρσι το καλοκαίρι. Να υπάρξει, δηλαδή, σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ενώ αντίθετα να μην είναι υποχρεωτική η χρήση της σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συνωστισμός.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εξάλλου πριν από λίγα 24ωρα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια απόφαση από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας.

Την Επιτροπή αναμένεται να απασχολήσουν επίσης ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα είναι η πληρότητα σε μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα τουριστικά λεωφορεία. Αίτημα του κλάδου είναι να αυξηθεί στο 100%, όπως ισχύει για τα αεροπλάνα.

Σχετικά με τις αεροπορικές μετακινήσεις, σκέψεις υπάρχουν στην κυβέρνηση και για την κατάργηση του PLF. Σήμερα, όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Συσκέψεις με αυτό το αντικείμενο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο είναι σε αρχικό στάδιο και σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν αναμένονται άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr.

newsbomb.gr

Απάντηση