Η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης ρυμουλκού στην Κύπρο είναι από την Χαλκιδική

Τον διορισμό της 31χρονης, Αργύρης Χαριστά από την Χαλκιδική ως κυβερνήτης ρυμουλκού στο λιμάνι της Λεμεσού, ανακοίνωσε η P&O Maritime Logistics.  Η Αργύρη εντάχθηκε στην ομάδα της εταιρείας τον Απρίλιο του 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Cadet της P&O Maritime Logistics έχοντας προηγούμενη θαλάσσια εμπειρία ετών, σε ποντοπόρα πλοία Bulk Carries. Ξεκινώντας την εκπαίδευση της στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ντουμπάι, είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί στα Ρυμουλκά της εταιρείας, στο λιμάνι του “Jebel Ali” από καταξιωμένους εκπαιδευτές και να κερδίσει σημαντική εμπειρία στις μανούβρες, πριν επιστρέψει στην Κύπρο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης της. Πρόσφατα ανέλαβε το δικό της ρυμουλκό μαζί με το πλήρωμά της.

Οι Tug Masters κυβερνούν τα ρυμουλκά, αυτά τα εξαιρετικά ισχυρά σκάφη μεγάλης ιπποδύναμης τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και πολύ καλή επίγνωση των υδάτων, των καιρικών συνθηκών, του λιμένα  με τις ιδιαιτερότητες των προβλητών, όπου έχει σαν ύψιστο μέλημα, τον ασφαλή χειρισμό των πλοίων (μανούβρα), πάντα σε συνεννόηση με τους Πλοηγούς της Εταιρείας αλλά και τους Πλοιάρχους των πλοίων, ακόμα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το πάθος της Αργύρης για τη θάλασσα, η επιθυμία της για μάθηση και ο ζήλος της για τη βιομηχανία την ξεχώρισαν σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Η Αργύρη προσθέτει ότι: «Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις γυναίκες στο επάγγελμά μας, κάτι που με κάνει να νιώθω τυχερή και προνομιούχος. Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους της P&O Maritime Logistics, που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν αυτή την τεράστια ευκαιρία. Θα εργάζομαι καθημερινά για να ανταποκριθώ, αν όχι να ξεπεράσω, τις προσδοκίες τους. Κάνοντας αυτό με βοηθά να ξεπεράσω τα όρια μου και να γίνω καλύτερη σε αυτό που κάνω. Είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να βρουν θέσεις εργασίας σε αυτό το επάγγελμα. Αυτό όμως δεν πρέπει να τις κρατά πίσω. Όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, θα πρέπει να παλέψουν για τα όνειρά τους μέχρι να προσγειωθούν πάνω τους. Είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Απλά πρέπει να οπλιστούμε με δύναμη, υπομονή και επιμονή».


 

Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της P&O Maritime Logistics Κύπρου, κα. Μόνικα Πότσου μας είπε:

«Η P&O Maritime Logistics είναι είναι ένας εργοδότης ίσων ευκαιριών απασχόλησης. Για αυτό το λόγο και η πρόσληψη της Αργυρής ήταν για εμάς μία φυσιολογική εξέλιξη έπειτα από ένα κύκλο συνεντεύξεων με αξιοκρατικά κριτήρια. Αυτό που μας κέρδισε κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ήταν το πάθος της για τη θάλασσα, η θέληση της να μάθει, ο ζήλος και η επιμονή της, χαρακτηριστικά τα οποία την ξεχώρισαν και την χαρακτηρίζουν στην μέχρι τώρα πορεία της και τον υψηλό επαγγελματισμό της. Δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε υπερήφανοι που καλωσορίζουμε την Αργυρή στον νέο της ρόλο και είναι φανταστικό να βλέπουμε την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στην Εταιρεία μας, χαράσσοντας τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να αναζητήσουν ευκαιρίες στον κλάδο της ναυτιλίας, και είμαστε περήφανοι που έχουμε διορίσει ένα άτομο με τόσο υψηλές επιδόσεις σε αυτή τη θέση».

Είναι γνωστό ότι η ναυτιλία γενικότερα αλλά και ειδικότερα η εργασία στα λιμάνια είναι ένα παραδοσιακά αντροκρατούμενο επάγγελμα. Πόσο μάλλον οι γυναίκες σε ρυμουλκά οι οποίες εξακολουθούν να είναι σπάνιες ανά το παγκόσμιο.

Η Διεύθυνση και το προσωπικό της P&O Maritime Logistis εύχονται στην καπετάνισσά τους, καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα, όπου θα μας έχει πάντα αρωγούς στην επαγγελματική της καριέρα, στην Εταιρεία μας.

πηγη: nbusinessnews.reporter

Απάντηση