Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα-Κόκκινη γραμμή η εθνική κυριαρχία»

Ηχηρή απάντηση στη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές προκλήσεις και στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα και θέτοντας κόκκινες γραμμές.

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, θέτοντας κόκκινες γραμμές αλλά και εξακολουθώντας να απλώνει ταυτόχρονα χείρα συνεργασίας στην γείτονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και στο Κυπριακό.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του αυταρχισμού και αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια μίλησε για την ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο.

«Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και στηρίζοντας την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία του ψευδοκράτους εξακολουθούν να απορρίπτουν.

«Έχω ξαναπεί ότι είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διάφορων με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζω να είμαι», τόνισε.

Στη συνέχεια, είπε ότι «η Τουρκία έχει μια παράξενη εμμονή με την Ελλάδα, απειλεί ότι θα έρθει τη νύχτα αν θέλει. Αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνικού κράτους» υπογράμμισε. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με casus belli.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ατζέντα αναθεωρητισμού που έχει η Τουρκία.

«Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ, αν το επιλέξει» υπογράμμισε, καταδικάζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης της Άγκυρας και έβαλε ως «κόκκινη γραμμή» την εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ επανέφερε στο τραπέζι το «casus belli» που εγείρει η τουρκική κυβέρνηση.

Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους από δύο βάρκες χθες» παρατήρησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Απάντηση