Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί – Ποια σενάρια εξετάζονται

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένους να στέλνουν τις προτάσεις τους ώστε να αποφασιστεί το ύψος της αύξησης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό αφορά περίπου 650.000 μισθωτούς, με τα επικρατέστερα σενάρια  να κάνουν λόγο για αύξηση από 5,5% έως και 10%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός από τον Μάιο του 2022, που αυξήθηκε κατά 7,5%, είναι στα 713 ευρώ.

Ποια τα σενάρια

Το σενάριο που προβλέπει αύξηση κατ’ ελάχιστο 5,5% προκειμένου ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ που είναι σήμερα να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα (751 ευρώ) δεν έχει απορριφθεί αλλά η τάση είναι ο μισθός να ενισχυθεί περισσότερο λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Οι πρώτες άτυπες συζητήσεις ανάμεσα στους φορείς κάνουν λόγο για μια γκάμα η οποία θα κινείται από τα 751 έως τα 770-780 ευρώ (αύξηση 8,5%-9%).

Αυτό σημαίνει ότι αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 8.5% θα διαμορφωθεί στα 773,6 ευρώ, αν αυξηθεί κατά 9% θα διαμορφωθεί στα 777,17 ευρώ ενώ αν αυξηθεί κατά 9,5% θα διαμορφωθεί στα 780,7 ευρώ.

Εξάλλου σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό του πληθωρισμού και εκτιμάται ότι θα εμφανίζει πτωτική τάση, πιθανότατα 8% από 9,9% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, οι μικρομεσαίοι (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) θεωρούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση.

Επίσης με την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν και μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως είναι η μείωση των εισφορών.

Απάντηση