Εκλογές: Τι συμβαίνει αν δεν ψηφίσω -Οι επιπτώσεις

«Μπορώ να μην ψηφίσω στις εκλογές; Και εάν δεν πάω, ο νόμος προβλέπει ποινές;». Αυτά είναι από τα δύο συνηθέστερα ερωτήματα στα οποία αναζητούν απάντηση οι πολίτες που σκέφτονται να μην ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα.

Οι εθνικές εκλογές ωστόσο δεν είναι απλή υπόθεση και αδικαιολόγητη αποχή φέρνει αυτούς που δεν θα πάνε στις κάλπες αντιμέτωπους με τις συνέπειες του νόμου. Όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία η μη προσέλευση στις κάλπες δικαιολογείται μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Επομένως, η συμμετοχή τόσο στις προσεχείς εκλογές της 21η Μαΐου του 2023 που έχουν προκηρυχθεί, όσο και σε κάθε εκλογική διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι υποχρεωτική και χωρίς αστερίσκους.

Σημειώνεται ότι σ’ αυτές τις εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν άλλες δύο νέες κατηγορίες πολιτών. Οι 17άρηδες, αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες, ένα πάγιο αίτημα πολλών που έλαβε τελικά σάρκα και οστά με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι θα συμβεί εάν δεν πάω να ψηφίσω στις εκλογές
Για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η νομοθεσία επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο. Σημειώνεται πως όσοι και όσες δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην περιφέρεια, όπου έχουν τα δικαιώματά τους. Για τον λόγο αυτό, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν -σύμφωνα με το νόμο- ειδική εκλογική άδεια στους εργαζόμενους. (Δείτε στον σχετικό οδηγό του iefimerid.gr αναλυτικά τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: