Δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τηλέφωνο -Πόσοι Έλληνες το έχουν «κατεβάσει»;

Η ευκολία που προσφέρει ψηφιοποίηση του διπλώματος οδήγησης δεν έχει περάσει απαρατήρητη από μια πολύ μεγάλη μερίδα οδηγών.

Πάνω από ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τα εγκαίνια της ηλεκτρονικής εφαρμογής Gov.gr Wallet, μέσω της οποίας οι πολίτες προσθέτουν στο κινητό τους τηλέφωνα τα ψηφιακά αντίγραφα της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης.

Η εφαρμογή άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουλίου του 2022, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης να διευκολυνθούν οι πολίτες, αλλά και να διενεργείται ευκολότερα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο η εξακρίβωση στοιχείων από τις αστυνομικές και ελεγκτικές αρχές.

δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα που φέρει η ψηφιοποίηση των προαναφερθέντων εγγράφων έχουν αναγνωριστεί από μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών που τα έχουν «περάσει» στα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα επίσημα στοιχεία των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι σήμερα 832.000 πολίτες έχουν περάσει τα διπλώματα οδήγησης στο κινητό τους τηλέφωνο, με τον αριθμό των ψηφιακών ταυτοτήτων να ανέρχεται σε 962.000.

Υπενθυμίζεται ότι αμφότερα τα έγγραφα εκδίδονται μέσω του gov.gr, ενώ για τη δημιουργία τους είναι απαραίτητοι οι προσωπικοί κωδικοί TaxisNet.

Και το σήμα για τον Δακτύλιο στο Gov.gr Wallet

Πρόσφατα στο Gov.gr Wallet έγινε διαθέσιμο και το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον δακτύλιο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν γρήγορα και απλά το νέο ψηφιακό σήμα στο κινητό τους και να το επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους στο δακτύλιο.

Το σήμα εκδίδεται εφόσον το όχημα ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ηλεκτρικό
  • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • υβριδικό
  • κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), για οχήματα ταξινομημένα πριν από το 2021
  • ή να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – Worldwide Light Test Procedure/WLTP), για οχήματα ταξινομημένα από το 2021 και μετά. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δεν σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω του wallet.gov.gr. (πατήστε εδώ)

Απάντηση