Η κλιματική κρίση θα αλλάξει τη γεύση της μπύρας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την ποιότητα και τη γεύση της μπύρας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγή του ευρωπαϊκού λυκίσκου που δίνει στη μπύρα τη χαρακτηριστική πικρή γεύση της, μειώνεται. Τα θερμότερα, μακρύτερα και ξηρότερα καλοκαίρια προβλέπεται ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σε ανατιμήσεις στην αγορά της μπύρας. Μεγάλοι παραγωγοί μπύρας στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή λυκίσκου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», αναφέρει ότι «όλα τα σενάρια προβλέπουν μείωση των αποδόσεων λυκίσκου μεταξύ 12% και 35% κατά την περίοδο 2021-2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας λυκίσκου στην Ευρώπη».

Οι επιστήμονες της μελέτης δήλωσαν ότι οι αγρότες θα πρέπει να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις καλλιέργειες.

«Δεδομένου ότι τα γεγονότα ξηρασίας προβλέπεται να αυξηθούν με μεγάλη βεβαιότητα στη νότια Ευρώπη
και με μέτρια βεβαιότητα στην κεντρική Ευρώπη, θα χρειαστεί να επεκταθεί η έκταση της παραγωγής του αρωματικού λυκίσκου κατά 20% σε σύγκριση με την τρέχουσα έκταση, ώστε να αντισταθμιστεί μια μελλοντική μείωση», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Αξίζει αν σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σχεδόν οι μισές εκτάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βίωσαν σοβαρή ξηρασία, αυξάνοντας την πίεση στην παραγωγή τροφίμων.

Απάντηση