Ποιοι δικαιούνται το Χριστουγεννιάτικο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, εξειδίκευσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόκειται για μία μορφή της επιταγής ακρίβειας που είχε «πληρωθεί» και πέρυσι τον Δεκέμβριο, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως η καλή πορεία της οικονομίας επιτρέπει τη διάθεση 350 εκατ. ευρώ, σε σειρά παρεμβάσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ήταν μια κίνηση που θεωρούνταν «σίγουρη» μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος, καθώς επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 6 δισ. ευρώ, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες για πλεόνασμα περί το 1 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οι πολίτες που επωφελούνται από τα έκτακτα μέτρων στήριξης ύψους 350 εκατ. ευρώ φτάνουν τα 2,3 εκατομμύρια.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος, που θα δοθεί εκτάκτως τα Χριστούγεννα είναι:

  • Οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνων.
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  • Οι δικαιούχοι ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.
  • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό:

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν τον Δεκέμβριο επιπλέον 1,5 δόση του επιδόματος και ο προϋπολογισμός φτάνει τα 125 εκατ. ευρώ για περίπου 800.000 δικαιούχους.

  • Για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει κάθε γονιός, ως επίδομα τέκνου, τον Δεκέμβριο θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ. Αν ο γονιός παίρνει 100 ευρώ, τότε με το «μπόνους» του επιδόματος θα λάβει τελικά 250 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. 24 εκατ. ωφελούμενοι 210.000 πολίτες

  • O δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν μαζί με την μόνιμη αύξηση 8% στο επίδομα, που έχει ανακοινωθεί ήδη και επιπλέον 200 ευρώ από την έκτακτη ενίσχυση.

Ενίσχυση 200 ευρώ θα έχουν δικαιούχοι ΑμεΑ των ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός εδώ φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 225 εκατομμύρια ωφελούμενους.

  • Ο δικαιούχος επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ, θα λάβει μαζί με το μηνιαίο επίδομα και επιπλέον 200 ευρώ.

Πρόσθετη στήριξη συνταξιούχων με καμία ή ελάχιστη προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Αυτή αφορά τους «χαμηλοσυνταξιούχους» με κύρια συνταξη κάτω απο 700 ευρώ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες οι οποίοι θα λάβουν 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 158 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1.550.000 ωφελούμενους.

  • Ένας συνταξιούχος που δεν έχει προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη 700 θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ, αλλά και αύξηση περί του 3% λόγω της αύξησης των συντάξεων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024.

Απάντηση