Έρχεται το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Με «πυρήνα» την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πάνω στην οποία στήνεται ένας νέος, εθνικός, αδιάβλητος τρόπος εξέτασης των μαθητών στο Λύκειο, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει θέμα Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου. Ακολούθως, η συζήτηση που ξεκινάει τώρα στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας τοποθετεί τις πανελλαδικές εξετάσεις στο κέντρο των – προς ανατροπή – αναχρονιστικών θεσμών.

Τα παραπάνω σημειώνει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», στο πρωτοσέλιδο της και κάνοντας λόγω για το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα το υπουργείο Παιδείας ανοίγει θέμα Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, στήνοντας ένα νέο, εθνικό, αδιάβλητο τρόπο εξέτασης των μαθητών στο Λύκειο, με «πυρήνα» την Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή που θα επέλθει είναι με τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αλλαγές έχουν στόχο να κρατήσουν την αξιοπιστία της διόρθωσης στα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων με το σύστημα που ισχύει σήμερα, αλλά να εξαφανίσουν την κουλτούρα των θεμάτων που επιλέγονται κάθε χρόνο με βάση τη λογική της αυξημένης διδασκαλίας, ή αντίθετα, της σχετικής ευκολίας, ανάλογα με τις διαθέσεις των εμπνευστών τους

Ο αέρας αλλαγών που φυσάει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως θα παρασύρει και το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο που θα δώσει δύναμη στη διδακτική διαδικασία τακη Λυκείου, θα το απελευθερώσει από το τρίωρο της αγωνίας της πανελλαδικής εξέτασης και ταυτόχρονα θα ισορροπήσει το σύστημα εισαγωγής ανάμεσα στους δύο πυλώνες της ανώτατης εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το θέμα του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου θα συνδεθεί με τις συνολικές αλλαγές που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή.

Για την απόκτηση του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, το ισχυρότερο ενδεχόμενο είναι ότι θα συνεκτιμώνται οι βαθμοί του απολυτηρίου των τριών τάξεων του Λυκείου σε ένα ποσοστό για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Υπό εξέταση είναι και η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά μετά το 2027 όταν εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου, θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Το μεγαλύτερο συντελεστή θα έχει η Γ Λυκείου και το μικρότερο η Α τάξη.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αυτή η διαδικασία θα συνδεθεί με μια μορφή αποδυναμωμένων βαθμολογικά πανελλαδικών εξετάσεων.

Δίνοντας το στίγμα των επικείμενων αλλαγών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη Real News, τονίζει πως έχουν γνώμονα τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών μέσων, της διδακτές ύλης και των διδακτικών μεθόδων, προκειμένου να αποκτούν εκείνα τα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις.

Αναφερθείς στα αποτελέσματα του διεθνούς προγράμματος PISA, υπογραμμίζει ότι αποτελούν υπενθύμιση για τις αλλαγές που είναι απαραίτητες.

Απάντηση