«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ : ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ  ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης αιτούμενος τη χορήγηση επιδόματος ανάρρωσης των αυτοαπασχολούμενων προωθώντας την επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας επισημάνει, πως σύμφωνα με την επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ο e-ΕΦΚΑ χορηγεί επίδομα ασθενείας στους άμεσα ασφαλισμένους του, όμως  οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΑΕΕ δεν δικαιούνται ανάλογο επίδομα, παρά μόνο εργατικού ατυχήματος και ατυχήματος υπαιτιότητας τρίτου.

Τονίζεται επιπλέον, πως οι επιχειρηματίες σήμερα και ειδικά αυτοί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα στην εργασία τους καθημερινά και το παραπάνω πρόβλημα, έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, καθώς εξαιτίας της μη καταβολής επιδόματος ανάρρωσης δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την επιβίωση τη δική τους, της οικογένειάς τους αλλά και της επιχείρησής τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Πάνα:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

          Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

            Βουλευτής Χαλκιδικής

25-01-2024

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής

Για τους κ.κ. Υπουργούς   1)Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

                                                          2)Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου

«Θέμα: Επίδομα ανάρρωσης αυτοαπασχολούμενων».

Κύριοι Υπουργοί

Σας προωθώ την με αριθμό πρωτοκόλλου 396/25-01-2024 επιστολή του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Ν.Π.Δ.Δ. με την οποία αιτείται την χορήγηση του επιδόματος ανάρρωσης αυτοαπασχολούμενων.

Στην επιστολή του το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σημειώνει πως ο e-ΕΦΚΑ χορηγεί επίδομα ασθενείας στους άμεσα ασφαλισμένους του. Όμως σύμφωνα μετο άρθρο 19 της αρ.35/1385/99 ΥΑ (Β΄1814) οι ασφαλισμένοι του τ.ΟΑΕΕ δεν δικαιούνται επίδομα ασθενείας. Δικαιούνται επίδομα εργατικού ατυχήματος και ατυχήματος υπαιτιότητας τρίτου σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 47 του ν.3518/2006 και τονίζουν πως βάσει των εν λόγω διατάξεων, οι ασφαλισμένοι του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών δικαιούνται από τον e-ΕΦΚΑ επίδομα ασθένειας μόνο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, για τέσσερες μήνες κατ΄ ανώτατο όριο, εφόσον είναι ταμειακά ενήμεροι και η ασθένεια διαρκεί πέραν των 30 ημερών, σύμφωνα με απόφαση της υγειονομικής επιτροπής.

Παράλληλα τονίζεται, πως οι επιχειρηματίες σήμερα, έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα στον εργασιακό τους βίο καθημερινά και το παραπάνω πρόβλημα έρχεται επιπρόσθετο των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων, που έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και πρόβλημα επιβίωσης της οικογένειας τους, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να εργαστεί ο επιχειρηματίας και ειδικά ο επιχειρηματίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες και την ενημέρωσή μου ως προς αυτές.

                                                                         Ο αναφέρων Βουλευτής Χαλκιδικής                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Πάνας Απόστολος

Απάντηση