Αντιολισθητικές αλυσίδες – Συμβουλές – κατηγορίες

Στα πρόθηρα  χιονιά βρίσκεται όλη η χώρα και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο είναι πολύ επικίνδυνες εάν δεν διαθέτεις τα κατάλληλα ελαστικά. Σε περιοχές που υπάρχει χιόνι η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, σε αντίθετη περίπτωση, οι όποιες μετακινήσεις, μπορούν να εξελιχτούν σε εφιάλτη όπως ακριβώς συνέβη χθες με χιλιάδες εκδρομείς.

Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε στο

αυτοκίνητο μας αντιολισθητικές αλυσίδες, ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών δεν ξέρει να τις τοποθετεί. Ο επί σειρά ετών πρωταθλητής αγώνων ράλι, Λεωνίδας Κύρκος, δίνει τις δικές του συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι ενώ μας δείχνει και τον τρόπο τοποθέτησης αυτών των αλυσίδων.  Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τις αλυσίδες καλό είναι να έχετε μαζί σας και γάντια έτσι ώστε να γλιτώσετε τα κρυοπαγήματα όταν θα τις τοποθετείτε.

Σημαντικό που πρέπει να κάνετε είναι να δοκιμάσετε οι ίδιοι να τις τοποθετήσετε, ούτως ώστε να γνωρίζετε τον τρόπο όταν θα χρειαστεί να πράξετε το ίδιο στο βουνό ή στην… εθνική οδό.


Συμβουλές για αντιολισθητικές αλυσίδες
  • Οι αλυσίδες να είναι καλές και να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις για τα ελαστικά τους αυτοκινήτου σας
  • Οι φθηνές αλυσίδες μπορεί να αποβούν μοιραίες και χωρίς σωστή χρήση να κοπεί ακόμα και το σωληνάκι των φρένων…
  • Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας γάντια
  • Μην κινήστε πάνω από 50 χλμ./ώρα με αλυσίδες και μην τις φοράτε όταν δεν έχει χιόνι!
  • Όταν τις τοποθετήσετε κινηθείτε λίγα μέτρα και μετά σφίξτε τες και πάλι
 
Σε ποιους τροχούς τοποθετούμε τις αλυσίδες
  • Εάν έχουμε μπροστοκίνητο αυτοκίνητο: Μπροστά
  • Εάν έχουμε πισωκίνητο αυτοκίνητο: πίσω
  • Εάν έχουμε 4×4 αυτοκίνητο: Μπροστά

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες; Ποια είδη διατίθενται στο εμπόριο και ποια τα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης;

Οι κατηγορίες
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες που μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: σε συμβατικές αλυσίδες με εύκαμπτο συρματόσχοινο, αλυσίδες με καρφιά, αλυσίδες – τύπου “αράχνη”, αντιολισθητικές κουβέρτες. Πλέον, όλοι οι τύποι είναι ταχείας εφαρμογής, ωστόσο η τοποθέτηση των δύο τελευταίων είναι θέμα δευτερολέπτων, γι αυτό και τις προτιμούν όλο και περισσότεροι οδηγοί. Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα “προδώσουν” τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 12 χλστ. και εκείνες των 10 χλστ., με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που διαθέτουν ελαστικό χαμηλού προφίλ ή βελτιωμένη ανάρτηση. Οι πιο ακριβές αλλά συνάμα και οι πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κανείς, είναι οι αλυσίδες τύπου αράχνης. Αυτές διαθέτουν ένα σταθερό τμήμα, που τοποθετείται στα μπουλόνια του κάθε τροχού (τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για την τοποθέτησή του) και πάνω σε εκείνο εφαρμόζει το υπόλοιπο σύστημα. Οι αράχνες μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα. Οι αλυσίδες με καρφιά ενδείκνυνται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση πάνω σε πάγο. Έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό, συνδυάζοντας καουτσούκ και ατσαλένιες τάπες, ενώ ταυτόχρονα το σχήμα πενταγώνου που διαθέτουν, ισχυροποιεί το κράτημα προς κάθε κατεύθυνση. Οι αντιολισθητικές κουβέρτες είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Οι κουβέρτες τοποθετούνται εύκολα, περιμετρικά από το ελαστικό, εξασφαλίζοντας έτσι την αξιόπιστη εφαρμογή τους. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες, διότι σε καθαρό οδόστρωμα παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.
Αντιολισθητικές κουβέρτες

Δοκιμή πριν τη χρήση
Τη στιγμή που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε τις αλυσίδες στο αυτοκίνητό μας, η κατάσταση θα είναι δύσκολη για κάποιον που τις χρησιμοποιεί για πρώτη φορά, κυρίως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Καλό λοιπόν είναι, να κάνουμε δοκιμή, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε τη στιγμή που θα τις χρειαστούμε.

Συμβατικές αλυσίδες
Αλυσίδες με καρφιά
Αλυσίδες τύπου “αράχνη”

Απάντηση