Η Αρναία ένα από τα καλύτερα μέρη για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Και ξαφνικά μέσα από τις βαλανιδιές και καστανιές του Χολομώντα, ξεπροβάλλει η Αρναία. Κάθε εποχή του χρόνου με άλλη όψη. Εκείνη όμως η εικόνα που της ταιριάζει περισσότερο και που αναδεικνύει τον ορεινό της χαρακτήρα, είναι οι λευκές πινελιές, που κάθε χρόνο της χαρίζει ο χειμώνας.
Πυκνοχτισμένη, με διαστάσεις συμμαζεμένες και σεμνές, με τα στενά και τα ανηφόρια της, με την πλατεία την ζωντανή, πάντα γεμάτη με ανθρώπους. Αρχοντική και όμορφη, κάθε της κτίσμα και μία έκπληξη, ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης.Αντιστάθηκε στο “μοντέρνο σίφουνα” και διατηρεί με πείσμα -όσο γίνεται- ξυλοδεσιές και σαχνισιά, τσατμάδες και χαγιάτια, τοίχους πετρόχτιστους και κεραμίδια. Μα πάνω απ’ όλα κράτησε την αρχοντιά και την ψυχή της.
Χτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Χολομώντα η Αρναία, διασχίζεται από το δρόμο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ιερισσό και το ’γιο όρος ή τα Πυργαδίκια και τη Σιθωνία. Η σχετική απόστασή της από τη θάλασσα και τα παραθεριστικά κέντρα την βοήθησε σ’ ένα βαθμό να διατηρήσει τον χαρακτήρα της, και προσφέρεται για κάθε ταξιδιώτη και περαστικό για μια μικρή στάση.
Πάντα ήταν αγαπητή η Αρναία. Με τα στενά της, τις κρυφές της ομορφιές και τους καλοσυνάτους ανθρώπους της. Προσφέρεται για περιπλάνηση στις εξοχές και στα δρομάκια της, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μαστοριά των σπιτιών και αρχοντικών της, να κοιμηθεί σε αυτήν, να αναπνεύσει τον δροσερό βουνίσιο αέρα, τις κρύες νύχτες να ζεσταθεί στα τζάκια της και να γνωρίσει την εμπορική ζωή της, με πλήθος παραδοσιακών προϊόντων. …Νά ‘χετε πάντα λίγη Αρναία στην καρδιά σας.
δείτε φοτωγραφίες;


Απάντηση