Στη Βουλή η τροπολογία για αποφυλάκιση 1.500 κρατουμένων

«Βελτιωμένη» κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που προβλέπει την αποφυλάκιση 1.500 κρατουμένων.

Αυτό που άλλαξε σε σχέση με το αρχικό κείμενο είναι το ότι στις εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί αποφυλακίσεων, εκτός από κάποια οικονομικά εγκλήματα, προστέθηκαν και τα εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και

αρπαγές ανηλίκων.


Η νέα ρύθμιση αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες ατόμων: αυτούς που ήδη έχουν καταδικαστεί και αυτούς που δεν έχουν φυλακισθεί ακόμα, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατηγορία, οι κρατούμενοι με ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής:

– Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής.
– Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής, και
– Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/3 της ποινής.

Η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή όσους εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις, παραγράφονται ποινές μέχρι ενός έτους, μετατρέπονται ποινές φυλάκισης σε χρηματικές και παραγράφεται το αξιόποινο ήσσονος απαξίας πλημμελημάτων και πταισμάτων.

Απάντηση