βαθιά ανάσα στους Έλληνες πολίτες.

Μια αναπάντεχα θετική έκπληξη περίμενε το οικονομικό επιτελείο, το οποίο είδε τον Δεκέμβριο να κλείνει σημαντικά η μαύρη τρύπα των εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα έσοδα τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα να μειωθεί στα περίπου 1,3-1,5 δισ. ευρώ,από 3 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι για το τρέχον έτος θα

απαιτηθεί ένα μικρότερο πακέτο νέων μέτρων, απ’ότι μέχρι σήμερα υπολογιζόταν.

Από το υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την παραπάνω εξέλιξη στα αυξημένα έσοδα από το τέλος ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος.

Ακόμη μια θετική είδηση για την πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων αποτελεί η επιστροφή περίπου 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας από την ΕΕ, λόγω της μείωσης της ελληνικής συμμετοχής στα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το έλλειμμα του 2011 τελικώς δεν θα φτάσει σε διψήφιο νούμερο, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα κυμανθεί στα επίπεδα του 9,5 – 9,6%, δίνοντας βαθιά ανάσα στο οικονομικό επιτελείο και -ελπίζουμε- κατ’ επέκταση στους Έλληνες πολίτες.


Απάντηση