Εθελοντική Αιμοδοσία στην Βαρβάρα Χαλκιδικής (φώτο)

H αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας.
Τα αποτελέσματα της
σώζουν ζωές διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται.  Μόνο χαρίζεται Για αυτό το λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω από όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
 Πολλοί από μας όμως διστάζουν να δώσουν αίμα και αναρωτιούνται αν υπάρχουν κίνδυνοι για την αιμοδοσία.  
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την μετάδοση νοσημάτων μέσω της νομοθεσίας, καθώς όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος. Είναι φυσικά απαραίτητο να απαντήσουμε ειλικρινά σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας και να μην προσπαθούν να αποκρύψουν με πληροφορίες από το γιατρό. Η αιμοδοσία, διαρκεί μόνο 10΄, γίνεται ανώδυνα και εκτελείται από καταρτισμένο προσωπικό.
Αντιθέτως υπάρχουν οφέλη από την αιμοδοσία. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, όταν δίνουμε αίμα αποβάλλονται μαζί του από τον κόσμο ή αχρείαστες ποσότητες σιδήρου, οι οποίες όταν συσσωρεύονται και παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό στο αίμα μας, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Με την ”αποσιδήρωση” που συντελείται κατά την αιμοδοσία, αμέσως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ο οργανισμός προστατεύεται μέχρι και από εγκεφαλικό, έμφραγμα, ογκογενέσεις ή  και επιτάχυνση της γήρανσης. Τα παραπάνω ευρήματα για την αιμοδοσία αφορούν κυρίως τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς μέχρι τότε ο περιττός σίδηρος αποβάλλεται ούτως ή άλλως μέσω της έμμηνης ρύσης.
 Καθόλου αμελητέα βέβαια, δεν είναι ότι έχουμε βοηθήσει, ότι έχουμε συμβάλει με το ”κόκκινο λιθαράκι” μας στην βελτίωση της υγείας κάποιου συνανθρώπου μας.
 Ο αλτρουισμός αυτής της πράξης μας κάνει να αισθανόμαστε ηθικά υπερήφανοι και να περιμένουμε πως και οι υπόλοιποι θα έκανα το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης, Όταν προχωρούμε τακτικά σε εθελοντική αιμοδοσία, το αίμα μας υπόκειται συνεχώς σε εργοστάσια και κλινικό έλεγχο και έτσι μένουμε  ενημερωμένοι για την αιματολογική μας υγεία.
Η εθελοντική αιμοδοσία όχι μόνο γλιτώνει τους κοντινούς συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από την αγωνία της εύρεσης της κατάλληλης ομάδας αίματος, αλλά δημιουργεί αποθέματα που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους.  Αφενός υπάρχει περισσότερο για περιόδους που παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάγκη στα νοσοκομεία (για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες) και αφετέρου τα ελληνικά ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ”εισαγωγή” αίματος  από ξένες χώρες επειδή δεν επαρκεί το διαθέσιμο ελληνικό.
Στον διπλανό πίνακα μπορούμε να δούμε από ποιον μπορούμε να πάρουμε και σε ποιον μπορούμε να δώσουμε αίμα. Ο καθένας από εμάς είναι υγιής, άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18 έως 65 ετών μπορεί να συμμετέχει στις εθελοντικές αιμοδοσίες που κατά καιρούς διοργανώνονται στο χωριό μας (κάθε άνδρας μπορεί να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο ενώ οι γυναίκες 2-3  φορές το χρόνο)
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλοι μας βιώνουμε τη σκληρή πραγματικότητα και τις ολέθριες συνέπειές της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας ακόμα και στο χώρο της υγείας και για αυτό δεν είναι εφικτό το νοσοκομείο Πολυγύρου να μετακινεί πολύ συχνά το προσωπικό του προκειμένου να γίνονται στο χωριό μας συχνές εθελοντικές αιμοδοσίες. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται όλοι μας να περιμένουμε πότε θα έρθει κινητή μονάδα του Πολυγύρου στο χωριό μας για να δώσουμε αίμα, μπορούμε πολύ απλά, οποιαδήποτε στιγμή νιώθουμε έτοιμοι να μεταβούμε σε ένα κέντρο αιμοδοσίας στα νοσοκομεία είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στον Πολύγυρο είτε όπου στην Ελλάδα βρισκόμαστε, να δώσουμε αίμα και απλά να αναφέρουμε στο αρμόδιο ότι το αίμα που δώσαμε, επιθυμούμε να πιστωθεί στην τράπεζα αίματος της Βαρβάρας Χαλκιδικής στο νοσοκομείο Πολυγύρου με αριθμό μητρώου 11288.
Με μία τόσο απλή κίνηση η τράπεζα του χωριού μας μπορεί να είναι πάντα γεμάτη και να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του συγχωριανού μας.
Στην αιμοδοσία που διενεργήθηκε στις 11 Αυγούστου στο χωριό μας, η προσέλευση ήταν μεγάλη και το ευχάριστο είναι ότι υπήρχαν νέα παιδιά που αιμοδότησαν  για πρώτη φορά. Λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν κατάφεραν όλοι να δώσουν αίμα αλλά και μόνο η προσπάθεια και η μεγάλη προσέλευση μας γεμίζει Ελπίδα για την επόμενη αιμοδοσία η οποία και έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020.
  Τα ονόματα των αιμοδοτών ειναι τα εξής:θέλουμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πολυγύρου για τη στήριξή του και την άψογη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την προισταμμένη κ. Κουκοβίνου και τη γιατρό του νοσοκομείου κ.Βαμβάκογλου καθώς και όλους τους συγχωριανούς μας που συμμετέχουν κάθε φορά στην αιμοδοσία ανεξαρτήτως αποτελέσματος αλλά και την ταβέρνα ”ΜΥΓΔΟΣ” για το γεύμα που προσέφερε στο προσωπικό του Νοσοκομείου.
 Να σας υπενθυμίσουμε ότι σε περιπτώσεις ανάγκης αίματος μη διστάσετε να απευθυνθείτε οποιαδήποτε στιγμή στην τράπεζα αίματος του χωριού μας και στην υπεύθυνη Ευθυμίου Ιωάννα τηλέφωνο 6947771827.
                                                           Της Ιωάννας Ευθυμίου

Από την έντυπη έκδοση
ΤΑ ΝΕΑ της Βαρβάρας
Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: