«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΠ.ΠΑΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ»

Απάντηση στην υπ. αριθ. πρωτ.: 8020/08-07-2020 Ερώτησή του έλαβε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απ.Πάνας με θέμα: «Ένταξη των καλλιεργητών ελάτου στους δικαιούχους αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ λόγω φυσικών καταστροφών». Με την Ερώτηση ο Βουλευτής επεσήμανε την κατάταξη του ελάτου από τον ΕΛΓΑ στα δασικά δένδρα, τα οποία πλην ειδικών κατηγοριών δεν αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφής από φυσικά φαινόμενα και τονίζεται η ανάγκη για αναβάθμιση του ΕΛΓΑ στον τομέα αυτό.

Στην Απάντηση επισημαίνεται πως σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ εξαιρούνται της ασφαλιστικής κάλυψης όλα τα είδη των δασικών δένδρων και βεβαίως και τα φυτώρια τους. Το Έλατο ανήκει στα δασικά δένδρα. Οι κάτοχοι αυτών των εκμεταλλεύσεων δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και επομένως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει δασικές εκμεταλλεύσεις.

Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην εν λόγω Απάντηση  στο Βουλευτή αναφέρει παρόλα αυτά, πως προτίθεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της χώρας καθώς θα ξεκινήσει διεργασίες για το συνολικό σχεδιασμό και συντονισμό της όλης διαδικασίας.

Ο κ. Πάνας σημειώνει : «Οι καταστροφές καλλιεργειών του ελάτου στον Ταξιάρχη αλλά και όλων των  κατηγοριών από φυσικές καταστροφές ήταν αφορμή, ώστε να τονίσω κοινοβουλευτικά για μια ακόμη φορά, πως πρέπει άμεσα το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στις δεσμεύσεις του για την αναδιάρθρωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει η αναγκαία προσαρμογή στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Σε δεδομένη κατάθεση σχετικού Νομοσχεδίου για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα παρέμβω, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης καλλιέργειες που καταστρέφονται δραματικά από τα καιρικά φαινόμενα και μάλιστα καλλιέργειες-όπως του ελάτου στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής-με τις οποίες βιοπορίζονται πολλές οικογένειες».

Το ακριβές κείμενο της Απάντησης έχει ως εξής:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: